Acne

Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Acne is een bekend huidprobleem dat vaak voorkomt. De aandoening ontstaat meestal in de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen. Er bestaan verschillende vormen van acne en de aandoening is bij niemand hetzelfde. Zo krijgt de één een paar puistjes op het voorhoofd, terwijl een ander te maken heeft met een heftige huidaandoening met zwaardere ontstekingen over het hele bovenlichaam. Op deze pagina leggen we uit wat acne is, hoe het ontstaat en wat we eraan kunnen doen. Voor meer informatie over de behandeling van acne verwijzen we u door naar onze pagina over acnetherapie.

Wat is acne?
Acne is een ontsteking aan de talgklieren. Talgklieren bevinden zich overal in de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Een talgklier mondt uit in een haarzakje. Om de haar soepel te houden maakt de talgklier talg aan. Talg komt via het haarzakje naar het huidoppervlak en wanneer de uitgang van een haarzakje verstopt raakt ontstaat acne.
Acne komt voornamelijk voor op de plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zich bevinden, zoals het gelaat, de borst, het bovenste deel van de rug en de schouders.

Wat is de oorzaak van acne?

Acne ontstaat wanneer de talgklier teveel talg produceert. Verhoogde talgproductie gebeurd vaak in de puberteit onder invloed van androgene (mannelijke) hormonen. Daarnaast ontstaat er een ophoping van dode huidcellen rondom de uitgang van het haarzakje. Hierdoor verstopt de talgklier en ontstaat er een talgprop. In de huid is de bacterie Propioni Acnes aanwezig, die zich vermeerdert in de talgprop en zorgt voor een ontsteking.
De belangrijkste oorzaken van acne zijn dus een verhoogde productie van hormonen, een verhoogde talgproductie, een verdikking van de hoornlaag en de aanwezigheid van de bacterie P. Acnes.
Bij de ontstaanswijze van acne kunnen erfelijkheid en stress een rol spelen. Ook wijzen steeds meer onderzoeken uit dat voeding met een hoge glycemische index (snelle suikers) en melkproducten de aandoening negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen geneesmiddelen, vette afsluitende cosmetica en omgevingsfactoren invloed hebben op acne.

 

Hoe ontstaat acne?

Hierboven staan de oorzaken beschreven, maar hoe ontstaat acne nu eigenlijk?

  1. Dode huidcellen sluiten de uitgang van het haarzakje af, waardoor de talg niet meer naar de huid toe kan.
  2. Talg en dode huidcellen hopen zich op. Hierdoor ontstaat een wit bultje onder de huid, de ‘white head’ of ‘gesloten comedo’. Vaak ontstaan er meerdere white heads bij elkaar. Deze zijn voelbaar als bobbeltjes in de huid en zijn goed zichtbaar wanneer de huid strak getrokken wordt.
  3. Wanneer de uitgang van het haarzakje verwijdt ontstaat de ‘black head’ of ‘open comedo’. Een black head ziet eruit als een zwart puntje in de huid. De donkere kleur van de comedo ontstaat door het pigment in de verhoornde huid.
  4. Doordat de talgklier wel talg blijft produceren, wordt de comedo steeds groter. Wanneer de ophoping te groot is, zal de follikelwand scheuren en komen de verhoornde huid en het talg in de huid terecht, waardoor een ontsteking ontstaat. De in de talgklier aanwezige bacterie P. Acnes geeft ontstekingsstoffen af, waardoor roodheid en zwelling ontstaat. De ontsteking zal als een ‘pustel’ (puist) of ‘papel’ (onderhuidse puist) zichtbaar zijn.
Na vele salons bezocht te hebben ben ik terecht gekomen bij Huid&Zorg. Wat een resultaat direct en het blijft! Ik gebruik trouw mijn producten en wordt goed begeleid door de dames van H&Z. Dit is echt een wonder! Dank jullie wel. Mireille Bakker, 38 jaar (Acné)

Vormen van acne

Acne vulgaris: is de meest voorkomende vorm van acne en komt bij 85% van de jongeren in een bepaalde mate voor. Bij deze vorm van acne komen alle typische kenmerken van acne voor (comedonen, pustels en papels), maar in een milde vorm.
Acne conglobata: is een ernstige vorm van acne met zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Bij deze aandoening zijn dikke rode en pijnlijke bobbels (‘infiltraten’) aanwezig. Acne conglobata is meestal op de rug gelokaliseerd en komt vooral bij jonge mannen voor.
Acne tarda: is eigenlijk hetzelfde als acne vulgaris. Deze benaming wordt gebruikt als acne na de puberteit doorzet of na de puberteit begint. Acne tarda komt vaak voor bij vrouwen en uit zich vooral rondom de mond en op het kaakgebied.
Acne ectopica of inversa (hidradenitis suppurativa): is een vorm van acne die vooral voorkomt in huidplooien, zoals de liezen en de oksels. Er zijn vaak comedonen en grote onderhuidse ontstekingen aanwezig. Onderhuids kunnen de ontstekingen samenvloeien. Deze aandoening is vaak erg pijnlijk.

Dit is een test

Advies Huid & Zorg

De huidtherapeuten van Huid & Zorg adviseren om niet te lang te wachten met het inschakelen van hulp bij acne. Hoe langer acne aanwezig is in de huid, hoe meer huidschade en rest-acne (zoals rode vlekjes en littekens) er kunnen ontstaan.

Behandeling van acne

Bij Huid & Zorg behandelen we niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van acne. Zo krijgen we de aandoening beter en sneller onder controle en worden huidschade en littekens zoveel mogelijk voorkomen. Tijdens een kennismaking gesprek onderzoeken we de huid en stellen we een persoonlijk behandelplan op. Vragen en wensen zijn altijd bespreekbaar en worden meegenomen in het plan. Een behandelplan zal meestal bestaan uit een of een combinatie van onze behandelingen tegen acne. Bij Huid & Zorg beschikken we over de nieuwste medische behandelmogelijkheden tegen acne. De behandelingen die wij aanbieden zijn te vinden op deze pagina. Naast het behandelen, zullen we voorlichting en persoonlijke adviezen geven om de acne zelf thuis onder controle te houden.

Terug naar overzichtHuidprobleem 1 van 24Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden