5 Tips van onze pedicure (ook voor mannen!)

Door: Malinda Hoekstra

mei
19

Deze week was het de ‘week van de pedicure’. Dit jaar stond de pedicureweek in het thema van: mannen! Op Facebook hebben we ter ere van deze week iedere werkdag een (mannelijke) pedicure-tip gedeeld. Van hoe u zweetvoeten kunt voorkomen, tot hoe schimmelnagels behandeld worden… Diverse adviezen kwamen voorbij. In dit artikel verzamelen we die tips, zodat u ze makkelijk kunt terugvinden.

 

Week van de pedicure – Tip #1: Eelt en likdoorns

Eelt is een reactie van de huid op extra druk en kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door knellende schoenen of verkeerd schoeisel. Bij overmatig eelt aan de voeten kunnen likdoorns en andere vervelende klachten ontstaan. Daarom is het beter om het te voorkomen! Zorg daarom voor goed passende schoenen en smeer uw voeten in moet een speciale voetcrème om de huid soepel te houden.

Toch nog last van eelt of likdoorns? Dan kan de pedicure u helpen. Tijdens een pedicurebehandeling zal het eelt (pijnloos) verwijderd worden. Ook kan de pedicure de oorzaak van het eelt bepalen en u adviseren hoe u het ontstaan van nieuw eelt kunt voorkomen. Als u intensief sport, is het verstandig om het eelt minimaal 2 weken voor een sportieve activiteit of wedstrijd te laten verwijderen. Dan kan de huid nog even wennen en worden mogelijke klachten (zoals een branderig gevoel) voorkomen.

Week van de pedicure – Tip #2: Schimmelnagels

Schimmelnagels en –voeten komen voor bij ongeveer 25% van de mannen in Nederland. Er is dus een kans van 1 op 4 dat ook u met een schimmel rondloopt! Omdat schimmelnagels steeds uitbreiden en nooit uit zichzelf verdwijnen, is het belangrijk om deze kwaal snel door een pedicure te laten behandelen.

Bij Huid & Zorg kunnen we schimmelnagels laseren. Tijdens deze behandeling zal de verdikte (en soms pijnlijke) nagel eerst dunner gemaakt worden, zodat het laserlicht dieper komt. Daarna worden er met de speciale schimmelnagellaser (de Fox) lichtflitsen op de nagel gegeven. De schimmel wordt gedood en als de nagel uitgroeit, zal er weer een gezonde nagel ontstaan. Meestal zijn 1 tot 3 van deze behandelingen genoeg om de schimmel te laten verdwijnen.

Om schimmelnagels te voorkomen, is het verstandig om uw voeten dagelijks te wassen (het liefst zonder zeep) en goed af te drogen. Iedere dag schone sokken van natuurlijke, absorberende materialen aan te trekken en uw schoenen regelmatig te desinfecteren met een schimmelwerend middel is ook slim. Tenslotte is het belangrijk om in openbare ruimtes, zoals sauna’s en douches, altijd slippers te dragen.

Is er toch een schimmelnagel ontstaan, dan kunt u bij ons terecht voor de juiste behandeling.

 

Week van de pedicure – Tip #3: Zweetvoeten

Zweetvoeten ontstaan door bacteriën die op de voeten leven en kunnen heel wat schaamte opleveren. Gelukkig kunt er u er zelf iets aan doen! Allereerst is het belangrijk om de voeten dagelijks te wassen (het liefst zonder zeep of eventueel met antibacteriële zeep) en ze hierna zeer goed af te drogen, vooral tussen de tenen. Daarnaast is het slim om sokken van natuurlijke materialen, zoals katoen of wol, te dragen en polyester te vermijden. Trek ook elke dag een paar schone sokken aan. Verder is het slim om goed ventilerende schoenen te dragen en regelmatig van schoenen te wisselen.

Toch last gekregen van zweetvoeten? De pedicure van Huid & Zorg helpt u graag van dit probleem af! Zij kan uw voeten behandelen en u adviseren over hoe u zweetvoeten kunt tegengaan.

Week van de pedicure – Tip #4: Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels kunnen ongelofelijk irritant en behoorlijk pijnlijk zijn. Dit voetprobleem moet zo snel mogelijk door een pedicure worden verholpen! Om verergering te voorkomen, is het heel belangrijk dat u niet zelf probeert om een ingroeiende teennagel te behandelen. Onze pedicure heeft specialistische instrumenten en diverse technieken om de ingroeiende teennagel te behandelen én herhaling te voorkomen.

Wat u er zelf aan kunt doen om ingroeiende teennagels te voorkomen? Ten eerste is het van belang dat u uw teennagels niet te kort knipt. Knip de nagels recht en knip nooit de hoekjes af. Onze pedicure kan u tijdens de behandeling laten zien hoe u de nagels het beste kunt knippen.
Draag daarnaast schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de breedte als in de hoogte. Tenslotte is het verstandig om de nagels goed in de gaten te houden, vooral als uw teennagels de neiging hebben om aan de zijkanten naar binnen te krullen. Schakel op tijd een pedicure in als u merkt dat de nagels ingroeien en laat u adviseren over hoe u dit kunt voorkomen.

 

Week van de pedicure – Tip #5: Wratten

Wratten zijn onaantrekkelijk, vervelend en kunnen ook heel pijnlijk zijn. Ze zijn daarnaast ook nog zeer besmettelijk. Genoeg redenen om deze voetkwaal zo snel mogelijk aan te pakken!

Zo voorkomt u wratten:
- Draag altijd slippers of ander schoeisel als u naar openbare ruimtes gaat, zoals zwembaden, sauna’s of sportzalen.
- Droog uw voeten altijd goed af.
- Deel nooit uw schoenen of slippers met anderen.
- Ook handdoeken kunt u beter niet met anderen delen. Was deze op minimaal 60°C.
- Krab nooit aan wratten. Juist het bovenste laagje is heel besmettelijk! Plak een pleister over de wrat.
- Heeft u een wrat aangeraakt, was dan uw handen heel goed en droog ze ook goed af.

Is het niet gelukt om het ontstaan van een wrat te voorkomen? Dan bestaan er gelukkig pedicures. De pedicure van Huid & Zorg helpt u graag van deze kwaal af. Zij zal de wrat verwijderen en u advies geven.

Meer informatie

Wilt u meer weten over voetkwalen of de pedicurebehandelingen? Op de pagina’s hieronder vindt u meer informatie over de volgende onderwerpen: