Egale benen in de zomer? Beenvaatjes laseren in de winter!

Door: Wendy van der Knaap

jan
19

Het is nu volop winter en als je naar buiten gaat, ben je het liefst zo dik mogelijk aangekleed. Maar de tijd gaat zo hard… Voor je het weet is het lente en laten we onze blote benen weer zien!

Niet iedereen vindt het fijn om een zomerjurkje of korte broek aan te trekken wanneer de zon schijnt. Als je last hebt van adertjes op de benen voel je je misschien niet zo prettig bij het dragen van korte kleding.
Als de zon eindelijk weer heerlijk gaat schijnen, is het zonde om je druk te maken over adertjes op de benen. Gelukkig kunnen wij van Huid & Zorg hierbij helpen!

Omdat de behandeling van beenvaatjes het beste in de winter kan worden uitgevoerd, hebben onze huidtherapeuten onlangs een opfristraining van deze behandeling gehad en schrijven we nu dit blogbericht.

 

Wat zijn zichtbare beenvaatjes eigenlijk!?

Zichtbare vaatjes op de benen komen erg vaak voor. De vaatjes, die zichtbaar zijn als rode, paarse of blauwe streepjes en vertakkingen, kunnen ontstaan door aanleg (erfelijkheid), zwangerschap of een staand beroep. Er ontstaat druk van binnenuit, waardoor de oppervlakkige kleine vaatjes belast worden en de vaatwanden uitrekken en verslappen. Het bloed blijft hierdoor in de vaatjes staan en zo ontstaan de zichtbare kleine netwerkjes van blauwe of rode vaatjes. Omdat deze huidaandoening er een beetje uitziet als een bos vol takken, zijn de zichtbare beenvaatjes ook wel bekend onder de namen ‘besenreiser’ of ‘takkenbosvenen’.

Meer informatie over beenvaatjes en het ontstaan van deze aandoening vindt u op onze pagina over beenvaatjes.

De behandeling van beenvaatjes

De verwijde vaatjes hebben doorgaans geen functie meer; andere bloedvaten hebben de functie overgenomen. Dat betekent dat de nutteloze vaatjes zonder problemen verwijderd kunnen worden.
Huid & Zorg behandelt oppervlakkige beenvaatjes met de Long Pulsed Nd: Yag 1064 nm laser. De laserkop wordt op de huid geplaatst en geeft lichtpulsen af, die worden geabsorbeerd door de rode, paarse of blauwe kleur in het vaatje. Door de warmte van de laserstraal gaan de vaatwandjes stuk of plakken ze aan elkaar, waardoor de bloedtoevoer naar de vaatjes stopt. In de weken na de behandeling ruimt het lichaam de restanten van de vaatjes vanzelf op.
Omdat het opruimen van beenvaatjes een langdurig proces is, zal het eindresultaat pas na een aantal maanden zichtbaar zijn. De behandelde vaatjes blijven daarna voorgoed weg. Bij (erfelijke) aanleg voor het ontwikkelen van vaatjes is het echter mogelijk dat er in de toekomst nieuwe vaatjes ontstaan, deze kunnen dan indien gewenst ook behandeld worden.

Meer informatie over onze laser en over de behandeling vindt u op onze pagina over de behandeling van beenvaatjes.

Waarom beenvaatjes behandelen in de winter?

Gedurende de 4 weken na de laserbehandeling is het belangrijk dat de behandelde huid niet wordt blootgesteld aan zonlicht. De huid is erg kwetsbaar en zonlicht kan de huid makkelijker beschadigen, waardoor bijvoorbeeld verbrandingen of pigmentstoornissen kunnen ontstaan. Daarnaast zijn er gemiddeld 1-3 behandelingen nodig, met een interval van 6-8 weken. Het kan dus meer dan 4 maanden duren, voordat alle zichtbare vaatjes volledig zijn verdwenen. Daarom is het slim om de laserbehandeling in de winter te ondergaan, zodat u in de lente meteen met blote benen naar buiten kunt!

De nieuwste lasertechniek

De huidtherapeuten van Huid & Zorg hebben jarenlange ervaring met de behandeling van beenvaatjes. Toch doen we regelmatig een opfriscursus of nascholing, omdat we het belangrijk vinden dat onze kennis up to date blijft. Onlangs hebben we tijdens een cursus kennisgemaakt met een van de nieuwste technieken op het gebied van beenvaatjes laseren. Dankzij een innovatieve methode waarbij we de laser schuin gebruiken, lukt het om zelfs de allerkleinste vaatjes aan te pakken. Dus ook als u last hebt van zeer dunne haarvaatjes, kunt u bij ons terecht.

Afspraak maken

Wilt u voor de lente begint van uw beenvaatjes verlost zijn? Neemt u dan contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake. U kunt ons bereiken per telefoon en e-mail.