HEV-licht, wat is dat?

Door: Wendy van der Knaap

nov
07

Dat UV-stralen schade toebrengen aan de huid, dat weten de meeste mensen wel. En dat het daarom belangrijk is om een zonbeschermingsproduct tegen UVA- en UVB-straling te gebruiken, is ook bij vrijwel iedereen bekend. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook heel belangrijk is om de huid te beschermen tegen HEV-licht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat blootstelling aan HEV-licht op de lange termijn huidschade kan veroorzaken die zo ernstig is als de schade van UVA en UVB samen.

Maar wat is HEV dan?
De afkorting HEV staat voor ‘high energy visible’. HEV-licht is dus het licht in het lichtspectrum dat zichtbaar is. HEV-licht is altijd aanwezig en overal te vinden. Het wordt bijvoorbeeld verspreid door de zon, fluorescerend en LED licht, smartphones, computers en tablets.

Waarom moet ik me beschermen tegen HEV-licht?

HEV-licht is erg verraderlijk, omdat de schade die dit licht aan uw huid toebrengt niet onmiddellijk zichtbaar is. Er is dus geen direct letsel, zoals roodheid en zwelling bij verbranding door UV-stralen. HEV-licht dringt dieper door in de huid dan UVA en UVB en geeft schade op de lange termijn. Met verschillende onderzoeken is aangetoond dat herhaaldelijke blootstelling van HEV-licht kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en zelfs kanker.

Wat zijn de schadelijke effecten van HEV-licht?

  • Slechte barrièrefunctie van de huid en verhoogde gevoeligheid
  • Verhoging van het aantal verouderde cellen
  • Afname van essentiële proteïnen (dit zorgt voor verlaging van de immuniteit)
  • Ongelijkmatige pigmentatie
  • Vernietiging van het dermale fibernetwerk (waardoor rimpels ontstaan)

Hoe kan ik mijn huid tegen HEV-licht beschermen?

Het medische huidverzorgingsmerk ZO heeft een productlijn met zonbescherming, genaamd ‘ZO Sun protection’. Alle producten die onder deze lijn vallen, zijn wetenschappelijk onderbouwd en bieden de breedste en uitgebreidste vorm van zonbescherming. Elk product geeft een breedspectrum bescherming tegen zowel UVA en UVB als HEV. Ook beschermen de producten tegen de schadelijke infrarode stralen (IR-A). Dit is terug te zien in de afbeelding hierboven. ZO Sun Protection wordt aanbevolen door de Amerikaanse Skin Cancer Foundation voor dagelijks gebruik.
Bij Huid & Zorg verkopen wij de zonbeschermingsproducten van ZO. Op onze productpagina kunt u meer lezen over ZO Sun Protection en voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook mag u altijd langskomen voor persoonlijk advies over de juiste zonbescherming voor uw huid.

Terug naar overzichtVorigeBericht 25 van 25