Laserontharing: nooit meer scheren!

Door: Manon Hofstede

jul
31

Het is eindelijk zomer, dus we trekken massaal weer luchtige kleding uit de kast. Benen en armen gaan weer bloot, wat betekent dat we ons weer extra bezig houden met het ontharen van het lichaam. Waar het in de winter minder erg is om wat stoppeltjes op je benen of oksels te hebben (onder die dikke trui zie je toch niets!), wil je in de zomer een gladde en haarloze huid. In deze blog wil ik (Manon) graag mijn persoonlijke ervaringen delen met laserontharing. Ook ga ik alle voordelen van laserontharing ten opzichte van andere soorten ontharing benoemen. Want ik wil nooit meer terug!

 

De nadelen van harsen en scheren

Als je van je lichaamsbeharing af wilt, kun je de haren natuurlijk scheren, maar naast dat dit een kostbaar en tijdrovend ritueel is, merk ik ook dat dit de huid erg kan irriteren. Zeker wanneer je regelmatig de huid scheert, kan er in plaats van een gladde en zachte huid, een geïrriteerde, rode en bobbelige huid achterblijven.
Ook harsen vind ik niet ideale oplossing om de ongewenste haartjes aan te pakken. Behalve dat ik dat persoonlijk heel erg pijnlijk vindt, heb je met harsen een grotere kans op ingegroeide haren, waardoor het uiterlijk van de huid ook weer onrustiger wordt. En we gingen nu juist voor de zachte en gladde huid! Daarnaast moet je om te kunnen harsen de haartjes tussendoor weer langer laten groeien, wat natuurlijk ook niet zo prettig is.
Verder komen de haartjes zowel met scheren als met harsen altijd weer terug. Is er dan geen goede oplossing, zodat ik me helemaal niet meer hoef bezig te houden met de haartjes?

Dé oplossing

Als huidtherapeut ben ik natuurlijk bekend met het gebruik van lasers en andere apparatuur die haargroei verminderen of laten verdwijnen. Uit ervaring weet ik dat er veel verschil zit tussen verschillende apparatuur. Zo zijn er apparaten waarbij er pas na 12 behandelingen resultaat te zien is, maar er zijn ook lasers waar die al na één behandeling zichtbaar resultaat geven.
Bij Huid & Zorg werken wij met de Light Sheer Diode laser, dit is een laser die werkt met één bepaalde golflengte (in het geval van deze laser is dat 810 nanometer). Het werken met één specifieke golflengte is erg belangrijk, omdat we op deze manier ook op één bepaalde diepte in de huid komen, en dat is precies de diepte waar de haren zich bevinden. Op deze manier kunnen we alle energie van de laser precies op de juiste diepte in de huid afleveren, wat zorgt voor een uiterst krachtig behandeling.
Andere apparaten, zoals bijvoorbeeld IPL, werken met verschillende golflengtes, waardoor er nooit zoveel energie af gegeven kan worden op één bepaalde diepte. (IPL-apparatuur kan overigens wel mooi worden ingezet voor aandoeningen die zich in meerdere huidlagen bevinden, zoals bijvoorbeeld pigmentvlekken, maar dat is weer een interessant onderwerp voor een ander artikel).

Wat gebeurt er tijdens de laserbehandeling

Tijdens de behandeling wordt de gekoelde laserkop op de huid geplaatst en wordt de laserstraal de huid in geschoten. Het pigment in de haar neemt de energie van de laserstraal in zich op. Dit wordt in de huid omgezet in warmte die de haarwortel vernietigt. De behandeling zelf kan wat gevoelig zijn, je voelt tijdens de behandeling veel warme kleine prikjes. Meer informatie over de behandeling kunt u lezen op onze pagina over laserontharing.

Hoe ik de behandelingen zelf heb ervaren

Zelf heb ik nu 3 laserbehandelingen van mijn oksels gehad, met een interval van 5 weken, en ik kan zeggen dat ik super tevreden ben! Na de eerste behandeling waren bijna alle dikke en donkere haren al weg. Dikke/donkere haren pakken de warmte als eerste op en zijn daarom ook als eerste weg.
De behandeling zelf voelt alsof je allemaal korte en hete prikjes krijgt. De ene is plek gevoeliger dan de andere plek, maar over het algemeen is het goed te doen. Op dit moment groeit er nog nauwelijks haar en hoef ik mij dus weken niet te ontharen om gladde oksels te hebben.
Gemiddeld zijn er met de laser die wij bij Huid & Zorg hebben 5 á 6 behandelingen nodig. Ik denk zelf dat ik misschien nog maar 1 behandeling nodig heb, dan heb ik er in totaal 4 gehad. Ideaal om nooit meer te hoeven scheren en nooit meer rekening te hoeven houden met kleding die je dan aantrekt!

 

Mijn persoonlijke advies

Het is belangrijk om 6 weken voor de eerste laserbehandeling niet in de zon te komen met het behandelgebied. Ook tussen de behandelingen door is het belangrijk de zon te vermijden of het gebied heel goed in te smeren met zonbescherming. Gelukkig zijn de oksels een makkelijk gebied om uit de zon te houden, daarom kunnen we oksels ook prima in de zomer laseren. Maar in de zomer is het lastig om bijvoorbeeld je onderbenen of gezicht uit de zon te houden, daarom zijn dit gebieden die we in de zomer liever niet laseren.
Ik zou het in ieder geval zeker iedereen aanraden en ga zelf in de winterperiode ook zeker verder met laserontharing voor de rest van mijn lichaam. Nooit meer scheren!