Wat kunnen we doen tegen acne?

Door: Mariska van Schie

mei
04

Bij Huid & Zorg behandelen we veel jongeren met acne, maar ook volwassenen die last hebben van deze aandoening. Acne komt namelijk niet alleen voor bij pubers, maar zien we bijvoorbeeld ook regelmatig bij jonge vrouwen in de leeftijd van 25-30 jaar.

Dagelijks komen er nieuwe cliënten bij ons die last hebben van acne. Vaak hebben zij al van alles geprobeerd om er vanaf te komen, zoals middeltjes van de drogist of apotheek en behandelingen bij schoonheidsspecialisten. Vaak helaas zonder (het gewenste) resultaat.

Bij Huid & Zorg hebben we al ruim 8 jaar ervaring met het behandelen van acne. Cliënten komen bij ons op verwijzing van de huisarts en de laatste jaren weten ook steeds meer mensen ons te vinden dankzij mond-tot-mondreclame. Zij hebben dan heel goed resultaat gezien bij een vriend, familielid of kennis. Hier zijn wij heel trots op! In dit artikel willen we graag vertellen hoe wij een acnehuid behandelen en hoe wij steeds weer zo’n goed resultaat bereiken.

Het intakegesprek en de oorzaken van acne

Wanneer iemand bij ons een eerste afspraak maakt, plannen we eerst een intakegesprek. Tijdens de intake willen we onderzoeken wat het beloop van de klachten is en wat de oorzaak kan zijn.
De oorzaken van acne die het meeste voorkomen zijn een verhoogde productie van hormonen, een verhoogde talgproductie, een verdikking van de opperhuid en de aanwezigheid van de acnebacterie.

Deze oorzaken kunnen om meerdere redenen ontstaan. Jongeren die bij ons komen, geven vaak aan dat het in de familie zit. Als ouders vroeger last van acne hebben gehad, kan dit dus erfelijk zijn en krijgen de kinderen het vaak ook.
Naast pubers komen er bij ons veel jonge vrouwen in de leeftijd van 25-30 jaar met acneklachten. Vaak hebben zij jarenlang de pil geslikt, waardoor de acne is onderdrukt, maar begint de acne zich te ontwikkelen zodra ze met de pil stoppen.
Aan jonge vrouwen vragen wij ook altijd of de menstruatie regelmatig is wanneer zij geen pil slikken. Het komt namelijk weleens voor dat zij aangeven dat hun menstruatie heel onregelmatig is of dat ze zwanger willen raken, maar dat dit niet lukt. Als dit het geval is, zou het kunnen zijn dat PCOS de oorzaak is. De acne blijft dan vaak langer aanhouden dan de tienerjaren en de pukkels zitten dan vaak op de kaaklijn, wangen, kin en nek en niet op het voorhoofd.
Verder kunnen zongedrag, make-upgebruik en eetgewoontes een slechte invloed hebben op de acne.

 

Hoe behandelen wij acne?

Tijdens een huidtherapeutische behandeling kunnen we acne aanpakken. Op onze pagina over “acnetherapie” leest u meer over deze behandeling.
Ook adviseren wij om naast onze behandelingen zelf (medische) verzorgingsproducten te gebruiken. Wanneer je thuis dagelijks de juiste producten gebruikt, zal je sneller en beter resultaat zien, dan wanneer je alleen zo nu en dan voor behandelingen komt en thuis niks doet of verkeerde producten gebruikt.

Welke producten kun je het beste gebruiken?

Bij Huid & Zorg werken wij met de producten van ZO Medical en ZO Skin Health. Dit zijn medische producten die we ook adviseren voor thuisgebruik. De producten zijn erop gericht om de oorzaak van huidproblemen aan te pakken en de huid gezond te maken.
Voor acne is er een speciaal therapeutisch protocol met verschillende producten die allemaal een specifieke werking hebben. Acne heeft verschillende oorzaken, die allemaal aangepakt moeten worden om de aandoening effectief te behandelen. Zo zorgt het ene product er bijvoorbeeld voor dat de acnebacterie van de huid afgehaald wordt en het andere product dat de talgproductie wordt afgeremd. De combinatie van deze producten zorgt ervoor dat de acne verdwijnt en de gehele huid er beter uitziet.
Wanneer iemand met acne begint met het gebruiken van deze producten starten, zie je na 2 weken al een duidelijke verbetering van de huid.

Soms hebben cliënten geen vertrouwen meer in (verzorgings)producten, omdat ze al zoveel verschillende merken en producten hebben geprobeerd bij de drogist, apotheek of parfumerie. Wij snappen dit helemaal. We kunnen dan precies uitleggen wat het verschil is tussen de producten van ZO Medical en andere cosmetica.

 

Acne en make-up

De meeste vrouwen brengen dagelijks of in het weekend make-up aan. De meeste make-upproducten verergeren de acne, doordat ze de huid afsluiten of irriteren. Veel make-up is oplosbaar in water en wordt dus ook door de huid opgenomen, want de huid bestaat immers voor 70% uit water.

Omdat wij de huid van cliënten gezond willen maken en houden, maar ook snappen dat vrouwen graag make-up dragen, adviseren wij de make-upproducten van het merk Colorescience. Dit merk ontwikkelt producten die niet schadelijk zijn voor de huid en de poriën niet verstoppen. De make-upproducten van Colorescience bestaan namelijk allemaal uit 100% pure mineralen en pigmenten en bevatten geen geurstoffen, minerale olie, alcohol of talk. Daarnaast zijn de meeste producten ook nog voorzien van een bescherming tegen (zon)licht. Deze producten zullen bestaande huidproblemen dus niet verergeren en kunnen gebruikt worden op de meest gevoelige huiden.

Wat wel erg belangrijk is om rekening mee te houden bij het gebruiken van make-up, is de hygiëne. Het is erg belangrijk om regelmatig de make-upkwasten te reinigen. Een make-upkwast die niet gereinigd wordt, zal bacteriën verspreiden. Ook als u make-up met uw handen aanbrengt, is het verstandig om uw handen eerst goed te wassen.

Acne en zonlicht

Veel mensen denken dat de zon een positieve invloed heeft op acne. In eerste instantie lijkt dit inderdaad het geval, omdat de zon de puistjes uitdroogt. Ook krijgt de huid een bruiner kleurtje door zonlicht, waardoor puistjes minder opvallen.
Maar eigenlijk heeft de zon helemaal niet zo’n goed effect op de huid! Doordat de zon de huid uitdroogt, wordt er daarna juist meer talg aangemaakt, waardoor de huid vetter wordt. Verder verdikken UV-stralen de huid, waardoor het talg moeilijker de huid uit kan en er dus meer puistjes en mee-eters ontstaan.
Ons advies is dus om niet onder de zonnebank te gaan en het gezicht zo min mogelijk aan zonlicht bloot te stellen. Ook is het heel belangrijk om de huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Wij horen regelmatig dat cliënten het niet prettig vinden om hun gezicht in te smeren, omdat ze het gevoel hebben daar meer puistjes van te krijgen of omdat ze bang zijn dat ze de huid dan afsluiten. Hier kunnen wij advies over geven. We hebben bijvoorbeeld verschillende zonproducten van ZO Skin Health. Voor ieder huidtype is er wel een passend product en ook voor de acnegevoelige huid is er bijvoorbeeld vet- en olievrije zonverzorging.

Wilt u zelf een zonnebrand uitzoeken die bij u en uw huid past? Lees dan ons blogbericht over de verschillende soorten zonproducten.