Welke soorten lasers gebruiken we bij Huid & Zorg?

Door: Team Huid & Zorg

okt
27

Het laserseizoen is weer in volle gang! Bij de meeste laserbehandelingen moet je oppassen met de zon dus daarom laten de meeste cliënten zich in het najaar en de winter behandelen d.m.v. onze vele lasertechnieken. Zo bieden wij behandelingen voor; pigmentvlekken, gezichtsbeharing, rimpels, striae, acnelittekens, couperose, rosacea of roodheid van de huid, beenvaatjes, lichaamsbeharing, schimmelnagels en het verwijderen van tatoeages.

Wanneer u weleens bij Huid & Zorg bent geweest, is het u vast opgevallen dat we een hoop grote apparaten in de behandelruimtes hebben staan. Zo hebben we de LPG endermologie, Lymfapress en diverse laserapparatuur staan. We krijgen vaak vragen van onze cliënten die benieuwd zijn waar al die verschillende lasers nou eigenlijk voor ingezet kunnen worden. Daarom leggen wij in dit artikel uit welke lasers wij allemaal hebben en waarvoor we ze gebruiken!

 

De Lightsheer DUET

Onze Lightsheer DUET is een diodelaser die we inzetten voor definitieve ontharing. Deze laser heeft een lichtsoort die wordt geabsorbeerd door het (donkere) pigment in de haren. Wanneer de haren aan het laserlicht worden blootgesteld, nemen zij al het licht op en worden daardoor verhit. Die warmte leidt tot de vernietiging van de haarwortel (de voedingsbodem van de haar), waardoor er daar geen nieuwe haar meer kan ontstaan. Door het speciale koelsysteem van de Lightsheer DUET wordt de huid direct gekoeld en beschermd.

Wat er zo bijzonder is aan onze LightSheer DUET, is dat deze laser beschikt over twee verschillende behandelkoppen. Naast de “normale” kop heeft het systeem een extra grote kop, die werkt met een unieke techniek. Deze kop pakt de huid tijdens de behandeling op door middel van vacuüm. Zo komt de huid dichter bij de energiebron te liggen, zodat de haarzakjes makkelijker opgewarmd kunnen worden. Zo kan er met lagere energie gewerkt worden. Dit zorgt ervoor dat de behandeling minder gevoelig is en dat de huid minder belast wordt. Deze grote kop wordt vooral bij lichaamsbeharing ingezet.

Met de Lightsheer DUET kunnen we alle vormen van overbeharing goed behandelen: in het gezicht, op de kin, de armen, benen, borst, rug, oksels en bikinilijn. Wat wel belangrijk is, is dat de haartjes gepigmenteerd zijn. Het laserlicht wordt, zoals hierboven al uitgelegd, namelijk geabsorbeerd door het pigment. Als er weinig pigment in de haartjes zit, wordt het laserlicht dus niet goed opgenomen en zal er geen goede verhitting plaatsvinden. Als u lichte haartjes wilt verwijderen, kunt u dus beter kiezen voor elektrische epilatie.

De Lumenis M22

Onze M22 is een bijzonder systeem dat uit verschillende componenten bestaat. Op dit apparaat kunnen we meer liefst vier verschillende laser koppen aansluiten, die allemaal hun eigen werking hebben. Deze machine is dus eigenlijk een 4-in-1 laser! Hieronder beschrijven we alle verschillende behandelkoppen en hun werking:

- M22 Q-Switched Nd: YAG
De Q-Switched Nd: YAG gebruiken wij voornamelijk om tatoeages mee te verwijderen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit daarvoor de meest geschikte laser is, omdat het licht een lange golflengte heeft (1064 nm). Daarom kan deze laser ook dieper gelegen inkt goed behandelen en wordt de “normale huid” niet meegenomen.
De Q-Switched Nd:YAG heeft een laserstraal met korte, krachtige pulsen. Dit laserlicht wordt opgenomen door de donkere inkt van de tatoeage, die daardoor als het ware kapot wordt geschoten. Daarna kan het lichaam de kleine, losse inktdeeltjes afvoeren via het lymfesysteem. Naast tatoeages kunnen wij met deze laser ook donkere permanente make-up en straatvuil uit de huid verwijderen.
- M22 Long Pulsed Nd:YAG-laser
De Long Pulsed Nd:Yag heeft de ideale golflengte voor de behandeling van (oppervlakkige) beenvaatjes. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door de rode, paarse of blauwe kleur in het vaatje. Door de warmte van de laserstraal wordt de vaatwand verhit en stopt de bloedtoevoer naar het vaatje. De vaatwandjes gaan hierdoor stuk of plakken aan elkaar vast. In de weken na de behandeling ruimt het lichaam de restanten van de vaatjes vanzelf op.
Deze laserkop beschikt over de speciale OPT-techniek. Met deze techniek kan de laser de energie afgeven in één, twee of drie pulsen. Tussen de pulsen door kan de huid heel kort afkoelen, waardoor er op een veilige manier meer energie kan worden afgegeven dan met andere lasers. Hierdoor kan de behandeling beter gecontroleerd worden uitgevoerd, waardoor het risico op huidbeschadigingen wordt verkleind in vergelijking met andere laserbehandelingen.
- M22 Erbium: Glass ResurFX
De ResurFX is een fractionele, non-ablatieve laser. Het laserlicht van deze behandelkop maakt miniscule, rechte gaatjes in de huid, die tot in de lederhuid reiken. Door gaatjes te maken, worden bindweefselcellen gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken en wordt de huid weer opgevuld met nieuw (en sterker) huidweefsel.
Deze laser kan dus goed ingezet worden als behandeling voor huidvernieuwing/-verjonging, omdat rimpels en fijne lijntjes hiermee minder zichtbaar gemaakt kunnen worden. Ook verzonken littekens, zoals striae en acnelittekens, kunnen met deze laser mooi behandeld worden.
- M22 IPL
Wat niet iedereen weet, is dat IPL geen laser is. Bij IPL wordt een namelijk gebruik gemaakt van verschillende golflengtes van het licht, terwijl laserlicht één vaste golflengte heeft. Dat betekent dat je met laser dus veel gerichter en sterker kan werken. Toch heeft IPL voor sommige aandoeningen de voorkeur, omdat er dankzij de verschillende golflengtes tegelijkertijd verschillende dieptelagen in de huid bereikt kunnen worden. Daarom zetten wij IPL bijvoorbeeld in bij bepaalde pigmentvlekken, of roodheid van de huid die verspreid kan zijn over meerdere dieptes van de huid.
Ontharen doen wij vrijwel nooit met IPL, omdat dit veel minder effectief is dan ontharen met een echte laser.

 

De Regenlite Pulsed Dye

De Regenlite is onze vaatlaser; dit is dus een laser die op de (rode) bloedvaatjes werkt. Met dit apparaat kunnen we dus een hoop huidaandoeningen behandeling die iets met de vaten te maken hebben, waaronder couperose, kersenwratjes, rode acnelittekens, wijnvlekken en rode adertjes op de benen. Ook wratten en psoriasis kunnen met deze laser behandeld worden, omdat de voedingsbodem van een wrat bloedvaatjes zijn, door deze te behandelen zal de wrat geen voeding meer krijgen en verdwijnen. Bij psoriasis is er een vermeerdering van bloedvaten aanwezig, door de bloedvaten te behandelen is de voedingsbodem van de psoriasis verminderd waardoor de huid minder verdikt wordt en minder zal jeuken.

De FOX

Voor de behandeling van schimmelnagels hebben wij de FOX-laser in huis.
Deze nagel-laser doodt de actieve schimmel in de nagel door middel van opwarming, zonder de rest van de nagel of de huid te beschadigen. Nadat de schimmel en de sporen van de schimmel zijn gedood kan de nagel weer schoon gaan uitgroeien.