Zó zit u deze zomer strak in uw vel

Door: Wendy van der Knaap

jun
21

Het is officieel zomer! Veel vrouwen beginnen zich nu druk te maken om hun figuur, omdat zij in bikini ‘moeten’ en zij zich daarin niet comfortabel voelen. Ze voelen zich te dik of storen zich aan de putjes op hun benen en billen.
Die overtollige kilo’s zijn voor vele dames een reden om voor de zomer nog even op dieet of extra naar de sportschool te gaan. Op die manier kunnen zij afvallen, maar daar krijgen ze die putjes helaas niet mee weg… In dit artikel vertellen we wat u wél aan deze vervelende putjes kunt doen!

Weetjes over de sinaasappelhuid

We beginnen dit artikel met wat interessante basiskennis! Hieronder een aantal feitjes over de putjes in uw huid:

 • De putjes, kuiltjes en bobbeltjes in de huid, die meestal op de heupen, billen en dijen zitten, worden ‘cellulite’ of ‘sinaasappelhuid’ genoemd.
 • Veel vrouwen hebben er last van: cellulite komt bij 80-90% van de vrouwen voor.
 • Bij mannen komt cellulite (oneerlijk genoeg!) bijna niet voor, omdat de verdeling van vet-, spier- en bindweefsel van een mannenhuid anders is dan van een vrouwenhuid.
 • Cellulite heeft niets te maken met overgewicht en komt zowel bij zware als slanke vrouwen voor. Dit komt omdat cellulite alleen met de verdeling van het vet onder de huid te maken heeft en niet met de hoeveelheid vet.
 • Bij cellulite bevinden er zich onder de huid vetophopingen waardoor het bindweefsel veranderd en verstoord is, dit leidt tot de veranderingen in het uiterlijk van de huid.
 

Ontstaan van cellulite

Cellulite kan door verschillende oorzaken ontstaan. Hormonen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol, omdat deze invloed hebben op de vetcellen in de onderhuid. Dit is echter alleen bij vrouwen het geval. Verder hebben erfelijkheid, de dikte van de huid en het vetweefsel en de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam een grote invloed op het ontstaan van cellulite.
Een ongezonde levensstijl is in principe geen oorzaak van cellulite, maar roken, het consumeren van ongezonde voeding en weinig beweging verergeren bestaande cellulite.

Cellulite ontstaat door een slechte doorbloeding en slechte lymfecirculatie. Het begint met een verzwakte bloed- en lymfestroom in de huidlagen. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen naar de huid getransporteerd en worden er tegelijkertijd ook minder afvalstoffen afgevoerd. Daardoor verzwakken de weefsels en sterven er cellen af, die daar blijven vastzitten. De vetcellen nemen steeds meer vet op en de bindweefselschotten in de onderhuid verstrakken door dit proces, waardoor de huid steeds bobbeliger wordt.
Door het vastzittende lymfevocht zwellen de vetweefsels langzaam nog verder op. Ook gaan er kleine vaatjes lekken, waardoor de benen gevoeliger kunnen worden bij aanraking. In het laatste stadium stagneert alles en kan het vet niet meer weg. De huid voelt door de slechte doorbloeding kouder aan.
Wanneer men ouder wordt, zien we dat de elasticiteit van de huid ook vermindert, waardoor afvalstoffen slechter worden afgevoerd en de huid sneller cellulite vertoont. Het is een proces van maanden/jaren voordat de cellulite zichtbaar wordt.

Het is belangrijk om cellulite meteen aan te pakken, zodra de eerste verschijnselen merkbaar worden. Zo kan verergering worden voorkomen. Ook kan er bij cellulite die al langer in de huid zit actie worden ondernomen om de zichtbaarheid te verminderen en/of ervoor te zorgen dat het erger wordt.

De verschillende stadia van cellulite

Cellulite ontstaat geleidelijk. U zult niet op een dag ineens wakker worden met benen vol putjes; de klachten bouwen zich langzaam op. We kunnen het ontstaan van cellulite verdelen over verschillende stadia:

Stadium 1: Tijdens het eerste stadium zwellen de vetcellen op tot 2-3 keer hun originele grootte en klonteren ze samen. De bloedvaten beginnen af te breken, waardoor de beschikbaarheid van voedingsstoffen afneemt. In deze fase zijn de dermis en epidermis doorgans nog gezond.

Stadium 2: In het tweede stadium wordt de cellulite zichtbaar bij het knijpen in de huid. Tijdens dit stadium zullen de vetcellen nog meer groeien en samenklonteren en beginnen ze omhoog te drukken tegen de dermis. Sommige gebieden hebben een normale bloedcirculatie, maar bij sommige andere delen van de huid is de circulatie verminderd.

Stadium 3: Bij het derde stadium is de cellulite al zichtbaar zonder dat u in de huid knijpt. De huid ziet er ruw uit en voelt bobbelig. Door de achteruitgang van de bloedcirculatie wordt de stofwisseling van de weefsels beïnvloed en is de beschikbaarheid van voedingsstoffen ernstig afgenomen. Daardoor kan de huid zichzelf niet meer goed repareren. Harde vezels vormen zich rond de vetcellen.

Stadium 4: In het laatste stadium zijn de vetcellen ingekapseld in verharde eiwitomhulsels. Deze harde knobbeltjes zijn voelbaar als u in de huid knijpt. Dit stadium kan pijnlijk zijn,

Wat u kunt doen aan cellulite

 • Het is belangrijk om voldoende water te drinken op een dag. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen goed worden afgevoerd. Probeer minimaal 1,5 liter water op een dag te drinken.
 • Eet gezonde en gevarieerde voeding en vul dit indien nodig aan met voedingssupplementen. Een tekort aan voedingsstoffen kan cellulite verergeren.
 • Probeer de lever te ontlasten door een periode geen lever belastend voedsel of voedsel waarin veel afvalstoffen zitten te eten. Consumeer in deze periode bijvoorbeeld geen koffie, zwarte thee, alcohol, suiker, witte bloem, klant-en-klare producten en chemische e-nummers. Kies voor natuurlijke producten met veel vitaminen en vezels zoals fruit, groenten, volkoren producten, zaden, pitten en noten. Kies er daarbij voor om veel omega 3-vetzuren te eten in de vorm van vette vis, walnoten, chiazaden en lijnzaad-, hennepzaad- en walnootolie
 • Neem voedingssupplementen als aanvulling op de gezonde voeding, zoals:
  • MSM (MethylSulfonylMethaan, is een natuurlijke bron van organische zwavel): dit is heel ontgiftend en heeft een zeer positief effect op cellulite (1000 mg. per dag) en het verhoogt de permeabiliteit van celmembranen.
  • Neem tweemaal daags extra omega 3-vetzuren in de vorm van capsules en het liefst de krillolie.
  • Gebruik daarnaast tweemaal daags 500 mg. vitamine C.
  • Neem ook een goede multi-vitamine waarin een zink-citraat zit.
 • Beweeg voldoende. Probeer minimaal 5 dagen in de week een halfuur per dag matig intensief te bewegen. Door te bewegen wordt de natuurlijke stimulatie van de bloed- en lymfestroom op gang gebracht.
 • Stimuleer de doorbloeding van de huid. Masseer de huid flink en gebruik hierbij eventueel warm water, harde borstels of sponzen. (Dit heeft overigens alleen zin indien u nog niet in het laatste stadium van cellulite zit.)
 • Stop met de pil of andere medicijnen (als dat mogelijk is) die hormonaal werken. Dit soort medicatie kan cellulite verergeren.
 • Onderga endermologie-behandelingen. Endermogie (LPG) zorgt voor vermindering van cellulite, omdat met deze behandeling de verstrakte bindweefselschotten worden versoepeld. Het apparaat lift, rolt en masseert de huid en onderhuid waardoor weefselblokkades worden opgeheven, vetophopingen losser raken en de (onder)huid haar elasticiteit weer terugkrijgt. Daarnaast wordt de bloed- en lymfecirculatie extra gestimuleerd, zodat toevoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen worden verbeterd.
 • Gebruik twee keer per dag een speciale huidverzorging die erop gericht is om de cellulite te verminderen, zoals de LPG Orange Peel Smoothing Complex. Deze crème stimuleert de vetafbraak en strijkt cellulite glad. Ook de opslag van nieuwe vetten wordt tegengehouden.
 • Gebruik een verzorgingsproduct dat speciaal is ontwikkeld om cellulite te verminderen en voorkomen. De Cellulite Control van ZO Skin Health is bijvoorbeeld een lichaamscrème tegen cellulite, die ingrediënten bevat zoals cafeïne, plankton-extract en saccharide isomerate. Deze werkstoffen versnellen de stofwisseling en voorkomen de aanmaak van nieuw vet. Ook LPG Endermologie heeft speciale crèmes ontwikkeld om cellulite tegen te gaan, zoals de LPG Orange Peel Soothing Complex. Deze lichaamscrème stimuleert de vetafbraak en strijkt cellulite glad.