Cellulite

Last van cellulite? Voor een persoonlijk advies mag u ons altijd bellen of mailen.

Cellulite, wie kent het niet? Kuiltjes en bobbeltjes in de huid, meestal bij de heupen, billen en dijen. Veel vrouwen krijgen te maken met deze huidaandoening. Maar wat is het nou eigenlijk? Op deze pagina leggen we uit hoe cellulite ontstaat, hoe wij het bij Huid & Zorg kunnen behandelen en wat u er zelf aan kunt doen.

 

Wat is cellulite?

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, is te herkennen aan kuiltjes en bobbeltjes in de huid die over het algemeen gelokaliseerd zijn op de heupen, billen en dijen. De aandoening is het resultaat van vetopslag in de vetcellen en de vasthouding van water in het lichaam. Bij cellulite worden er onder de huid vetophopingen gevormd, waardoor het bindweefsel verstoord wordt en verandert, wat leidt tot de veranderingen in het uiterlijk van de huid. Cellulite heeft niets te maken met overgewicht en komt zowel bij zware als slanke als zelfs de meest atletische vrouwen voor. Dit komt doordat cellulite alleen met de verdeling van het vet onder de huid te maken heeft en niet met de hoeveelheid vet.
Maar liefst 90% van de vrouwen heeft last van cellulite. De aandoening komt alleen bij vrouwen voor, omdat de vrouwenhuid verschilt van de mannenhuid in de verdeling van vet,- spier, - en bindweefsel.
Cellulite wordt vaak verward met cellulitis, dit is echter niet hetzelfde. Cellulitis is een bacteriële infectie onder de huid en heeft niets met cellulite te maken.

Oorzaak van cellulite?

Cellulite ontstaat door een slechte doorbloeding en slechte lymfecirculatie. Het begint met een verzwakte bloed- en lymfestroom in de huidlagen. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen naar de huid getransporteerd en worden er tegelijkertijd minder afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor verzwakken de weefsels en sterven er cellen af die daar blijven vastzitten. Door dit proces nemen vetcellen steeds meer vet op en ontstaat langzaam aan het eerste stadium van cellulite.
Bij vrouwen is de onderhuid afgeschut door verticale bindweefselschotten. Wanneer de vetcellen groeien, worden de bindweefselschotten strakker en trekken aan het huidoppervlak, waardoor dit wordt vervormd. Zo ontstaan de zichtbare bobbeltjes en putjes in de huid. Cellulite verbetert niet door fysieke activiteiten of caloriearme diëten. Wel kan deze huidverandering worden verergerd door hormonale schommelingen, een ongezonde levensstijl, ondervoeding, stress en veneuze insufficiëntie.
Wanneer cellulite langere tijd aanwezig is, kunnen kleine vaatjes beginnen te lekken en kunnen de benen gevoeliger worden bij aanraking. Door het vastzittende lymfevocht zwellen de vetweefsels langzaam nog verder op.
In het laatste stadium stagneert alles en kan het vet niet meer weg. De huid voelt door de slechte doorbloeding ook kouder aan.
Bij oudere mensen komt cellulite veel voor, door de vermindering van de elasticiteit van de huid. Hierdoor worden afvalstoffen slechter afgevoerd en vertoont de huid sneller cellulite.

Advies Huid & Zorg

Het is heel lastig om lang bestaande cellulite volledig weg te krijgen, daarom is het belangrijk om meteen actie te ondernemen zodra de eerste verschijnselen opkomen. Zo kan verergering worden voorkomen.

Behandeling cellulite

Cellulite kan aangepakt worden met endermologie, een behandeling die gebaseerd is op een diepe, mechanische bindweefselmassage van de huid, de onderhuid en het onderhuids bindweefsel. Deze bindweefselmassage heft de blokkades in de huid op en zorgt ervoor dat de stofwisseling en bloedcirculatie sterk verbeteren. Door de verbeterde circulatie zullen de toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen weer op gang komen. Tegelijkertijd worden de fibroblasten gestimuleerd om meer collageen aan te maken, waardoor de huid weer gladder, steviger en gezonder wordt.

Tips om cellulite aan te pakken

  1. Drink voldoende water (minimaal 1,5 liter per dag), om ervoor te zorgen dat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.
  2. Eet gezond en gevarieerd. Een tekort aan voedingsstoffen kan cellulite verergeren.
  3. Consumeer niet teveel producten die de lever belasten, zoals koffie, zwarte thee, alcohol, suiker, witte bloem, klant en klaar producten en chemische e-nummers. Kies liever voor natuurlijke producten met veel vitaminen en vezels, zoals fruit, groenten, volkoren producten, zaden, pitten en noten.
  4. Beweeg voldoende en probeer minimaal 5 dagen in de week een half uur per dag matig intensief te bewegen. Door te bewegen wordt de natuurlijke stimulatie van de bloed- en lymfestroom op gang gebracht.
  5. Stop met de pil en medicijnen die hormonaal werken (als dat mogelijk is). Hormonale medicatie kan cellulite verergeren.
  6. Onderga behandelingen met endermologie. Endermologie zorgt voor vermindering van cellulite door de verstrakte bindweefselschotten te versoepelen. Het apparaat lift, rolt en masseert de huid en onderhuid waardoor weefselblokkades worden opgeheven, vetophopingen losser raken en de (onder)huid haar elasticiteit weer terug krijgt. Daarnaast wordt de bloed- en lymfecirculatie extra gestimuleerd zodat toevoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen wordt verbeterd.
  7. Gebruik een speciale crème voor de vermindering van cellulite, zoals de ZO Skin Health Oraser Cellulite Control of LPG Orange Peel Smoothing Complex. Deze crème stimuleert de vetafbraak en strijkt cellulite glad. Ook de opslag van nieuwe vetten wordt tegengehouden.
Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 5 van 24Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden