Couperose

Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Heeft u een neus die er altijd knalrood uitziet of wangen vol bloedrode vaatjes? Dan zou dit weleens couperose (of ‘teleangiëctastieën’) kunnen zijn. Bij couperose zijn de vaatjes in het gezicht verwijd en zichtbaar als rode tot paarse kronkelige vaatjes. Maar hoe ontstaan die vaatjes precies en wat is eraan te doen? Dat leggen we op deze pagina uit.

Wat is couperose?
Vlak onder het huidoppervlak bevinden zich vele kleine bloedvaatjes, die zorgen voor de voorziening van zuurstof en het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer deze vaatjes verzwakt zijn, kunnen ze zichtbaar zijn als rode tot paarse streepvormige of kronkelige lijntjes onder de huid. Deze verwijde vaatjes worden teleangiëctastieën (tele’s) genoemd. Ze kunnen overal op de huid ontstaan, maar ze komen meestal voor in het gelaat en dan met name op de neus, de wangen en de kin. Wanneer er een groot aantal verwijde vaatjes in een bepaald gebied aanwezig is, heet dit couperose.

Hoe ontstaat couperose?

Erfelijkheid en ouderdom kunnen oorzaken zijn van couperose. Er zijn ook een aantal factoren die de aandoening kunnen verergeren, zoals roken, (overmatig) zonnen, alcoholgebruik, scherp gekruid eten, temperatuurverschillen en zwangerschap.
Couperose kan cosmetisch storend worden gevonden en gaat helaas niet vanzelf weg. Gelukkig is de aandoening goed te behandelen. De verwijde vaatjes hebben geen functie meer voor het lichaam en mogen daarom met een behandeling verwijderd worden.

Behandeling van couperose

Couperose en teleangiëctastieën worden bij Huid & Zorg behandeld met de vaatlaser. Met deze laser kunnen we heel doeltreffend één enkel vaatje, maar ook uitgebreide couperose behandelen. De laserstraal heeft alleen effect op de uitgezette bloedvaatjes en laat de gezonde huid intact. De vaatwandjes worden door de laserbehandeling beschadigd, het vaatje kleurt donkerrood tot paars en wordt daarna opgeruimd door het lichaam. Na 2 dagen wordt de verkleuring iedere dag lichter, totdat hij met 10-14 dagen helemaal verdwenen is. Daarna is er niets meer van het vaatje zichtbaar in de huid. De vaatjes zijn gemiddeld na 2 á 3 behandelingen helemaal verdwenen. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de huid en de vaatjes bekeken. Hierna wordt een behandelplan opgesteld met persoonlijk advies voor de behandeling en wordt het tarief vast gesteld voor het te behandelen gebied. Meer over de couperose laserbehandeling leest op de deze pagina.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 6 van 24Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden