Fibromen (steelwratjes)

Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Veel mensen zijn er bekend mee: fibromen, de kleine vleeskleurige aanhangseltjes van de huid die vooral voorkomen in de hals of bij de oksels. Deze aandoening komt veel voor, ruim 25% van de mensen heeft er last van. Maar wat zijn die wrat-achtige bolletjes nou eigenlijk? En is er iets aan te doen? Dat vertellen we u op deze pagina.

Wat is een fibroom?

Fibromen, ook wel steelwratjes genoemd, zijn goedaardige bindweefsel-aanhangseltjes van de huid. Ze komen vaak voor in de hals, de oksels of de liezen, maar kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam ontstaan. Fibromen zijn vaak huidkleuring of een beetje bruinig van kleur en voelen zacht aan. Ze komen zowel alleen als in groepjes bij elkaar voor en zijn per stuk meestal slechts enkele millimeters groot, hoewel ze zelfs 2-3 cm kunnen worden.

De oorzaak van fibromen is nog onbekend. Wel valt op dat ze vooral worden gezien in lichaamsplooien en vaker voorkomen bij mensen met overgewicht. Fibromen zijn nooit kwaadaardig en ook niet pijnlijk. Ze kunnen wel klachten geven als ze opengehaald worden (bijvoorbeeld met scheren) of afgekneld worden. Fibromen zullen niet vanzelf verdwijnen en kunnen steeds groter worden. Wanneer ze in de weg zitten of als cosmetisch storend ervaren worden, kunnen ze veilig verwijderd worden.

Behandeling van fibromen

De huidtherapeuten van Huid & Zorg kunnen fibromen vrij makkelijk behandelen. De behandeling wordt uitgevoerd met een apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Dit apparaat bevat een puntige electrode die vlak boven de fibroom gehouden wordt, waardoor er een klein vonkje ontstaat tussen de electrode en het steelwratje. Hierdoor verschrompelt de fibroom. Na de behandeling zal er een donker gekleurd korstje zichtbaar zijn, dat na een aantal dagen loslaat. Hieronder zit een nieuwe roze huid, die na de behandeling zal bijkleuren. Daarna zal er niets meer aan de huid te zien zijn.
De meeste fibromen kunnen in één behandeling verwijderd worden. Bij grote fibromen zijn er mogelijk meerdere behandelingen nodig. Lees op deze pagina meer over de behandeling van fibromen.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 7 van 24Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden