Likdoorn

Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Een likdoorn, ook wel bekend als eeltpit of eksteroog, is een witte of gele verdikking van de huid die vaak op de voet voorkomt en erg pijnlijk kan zijn. Een likdoorn komt veel voor en wordt vooral bij oudere mensen gezien. Likdoorns zijn vaak gelokaliseerd aan de zijkanten van de voeten, tussen de tenen en op de voetzool. Hoe likdoorns ontstaan en wat wij er bij Huid & Zorg aan kunnen doen, leggen we uit op deze pagina.

Ontstaan van een likdoorn

Een likdoorn ontstaat door langdurige en overmatige druk op een klein deel van de voet, waar vlak onder de huid een harde onderlaag (bot) aanwezig is. Afwijkingen aan de voeten (zoals een hallux valgus, klauw- of hamertenen) en verkeerde schoenen kunnen deze verhoogde druk veroorzaken. Door de druk wordt de buitenste laag van de huid geprikkeld, wat zorgt voor een snelle toename van celdeling en verhoorning van de huid. Tegendruk van de schoen verhindert dat de verdikking naar de oppervlakte groeit en zorgt er dus voor dat de huid naar binnen toe verdikt en er een eeltpit wordt gevormd. De scherpe rand van de top van de likdoorn op het onderliggende bot veroorzaakt een scherpe pijn.
Bij oudere mensen neemt het onderhuids vetweefsel af, waardoor zij gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van eeltpitten. Ook mensen met diabetes of reuma kunnen eerder last krijgen van likdoorns, door een afwijkende stand van de voeten. Bij mensen die zeer intensief sporten of net beginnen met sporten zoals hardlopen, komen ook vaak likdoorns voor.

Behandeling likdoorn

Onze medisch pedicure kan goed beoordelen of het om eelt of om een likdoorn gaat en is erin gespecialiseerd om de verdikking te verwijderen. Ook kan ze persoonlijke adviezen geven om de kans op nieuwe likdoorns te verminderen. Tijdens een pedicurebehandeling zal de likdoorn worden verwijderd en zal ook de rest van de voeten en de nagels verzorgd en behandeld worden.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 14 van 35Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden