Lipoedeem

Vermoedt u dat u lipoedeem hebt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende intake met screening.

Stevige benen en een slanke taille? Altijd een zwaar en pijnlijk gevoel in de benen? Last van overgewicht en geen dieet dat helpt? Dat zou weleens op lipoedeem kunnen duiden. Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en wordt gekenmerkt door een symmetrische toename van onderhuids vetweefsel in de benen, bekkenregio en soms ook in de armen. Het is een chronische aandoening die vrijwel alleen bij vrouwen wordt gezien. Lipoedeem komt vaak familiair voor en wordt meestal pas zichtbaar aan het eind van de puberteit. Hoe deze aandoening ontstaat en wat de huidtherapeuten van Huid & Zorg eraan kunnen doen, leggen we uit op deze pagina.

Hoe herkent u lipoedeem?

Bij lipoedeem zijn de vetcellen vergroot en kunnen deze een dubbele kern hebben. De vergrote vetcellen trekken vocht aan en houden dit vast. De huid wordt hierdoor stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door (lymf)oedeem wordt veroorzaakt. Vaak is cellulite aanwezig en ontstaan er snel blauwe plekken/bloeduitstortingen, door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel. Er kan bij lipoedeem ook een vocht-component ontstaan, dan wordt de aandoening lipolymfoedeem genoemd.
Lipoedeem wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit en is dan vooral te zien aan de onderbenen, binnenkant van de knieën, dijen, heupen en soms ook aan de onderarmen. De handen en voeten zijn niet verdikt en ook de polsen en enkels blijven in verhouding slank. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan, maar in de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden.
Vrouwen met lipoedeem hebben vaak een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De benen voelen zwaar en vermoeid aan en deze klachten nemen toe in de loop van de dag.
Ook is er bij vrouwen met lipoedeem vaak sprake van een minder sterk bewegingsapparaat: banden van enkels, voeten en knieën zijn zwak, er is vaak verminderde spierkracht en het ondersteunende bindweefsel is slapper.

Oorzaak van lipoedeem

De oorzaak van lipoedeem is onbekend. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen, dus waarschijnlijk is het ontwikkelen van de aandoening genetisch bepaald. Er zijn achter wel een aantal factoren die het lipoedeem kunnen verergeren, namelijk:

  • Hormonen
  • Overgewicht
  • Teveel of ongezond eten
  • Te weinig beweging en/of te lang zitten of staan
  • Aanwezigheid van lymfoedeem of veneus oedeem

Advies Huid & Zorg

Bij Huid & Zorg zien we vaak mensen met lipoedeem bij wie de diagnose niet, onjuist of heel laat werd gesteld. Ze zijn jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd en regelmatige werd hen, zelfs door artsen, verteld dat ze ‘gewoon dik zijn’. Daarom is een juiste diagnose een eerste stap naar de juiste behandeling. Als u vermoedt dat u lipoedeem heeft, leg dit dan voor aan de huisarts. Er kan dan een verwijzing naar een specialist, zoals een huidtherapeut, gegeven worden.
De huidtherapeuten van Huid & Zorg zijn gespecialiseerd in het herkennen van lipoedeem en werken samen met andere specialisten om alle aspecten van lipoedeem aandacht te geven en indien nodig te laten onderzoeken.

Behandeling lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening, die helaas nooit genezen kan worden. Wel bieden we bij Huid & Zorg een aantal behandelingen voor lipoedeem, die gericht zijn op het verminderen van de pijn en het zware gevoel. Meer informatie hierover kunt u lezen op onze pagina over oedeemtherapie. Ook kan met een behandeling met endermologie de huidstructuur worden verbeterd, cellulite worden verminderd en lokale vetophopingen worden afgenomen. Verder zullen onze huidtherapeuten begeleiding en advies geven. Wanneer er ook sprake is van lymfoedeem, zal hiervoor aanvullende therapie voor worden ingezet.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 13 van 33Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden