Littekens

Last van een pijnlijk of cosmetisch storend litteken? U kunt ons bellen of mailen voor advies.

Littekens ontstaan na beschadiging van de huid en zijn het bindweefsel dat het normale weefsel vervangt. Of een wond een litteken wordt, wordt bepaald door de aard van de huidbeschadiging en door de diepte en de grootte van de wond. Hoe ‘mooi’ een wond geneest en hoe het litteken eruit zal zien, hangt af van het verloop van de wondgenezing, de locatie en de diepte van de wond. De wondgenezing en de gevoeligheid voor aanmaak van littekenweefsel verschillen per persoon. Op deze pagina leggen we uit welke soorten littekens er bestaan en hoe we ze kunnen behandelen.

Ontstaan van een litteken

Zodra een huid beschadigd is, start het genezingsproces, dat bestaat uit verschillende fasen. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de wondgenezing en deze fasen negatief beïnvloeden, zoals infecties of een slechte doorbloeding van de huid. Ook de locatie van de wond is van invloed, omdat er op bepaalde delen van het lichaam meer spanning of druk op de huid staat. Daarnaast hebben leeftijd, roken, blootstelling aan Uv-licht en genetische aanleg invloed op het genezingsproces en dus op het uiteindelijke litteken.

Soorten littekens

Er bestaan verschillende soorten littekens:

 • Atrofisch litteken
  Bij een atrofisch litteken wordt er onvoldoende bindweefsel aangemaakt. Hierdoor bestaat dit litteken uit zeer dun littekenweefsel en ligt het litteken iets verzonken in de huid.
 • Hypertrofisch litteken
  Bij een hypertrofisch litteken wordt er teveel bindweefsel gevormd. Het litteken is dikker, verheven en vaak rood van kleur. Dit type litteken kan jeuk- of pijnklachten geven. Hypertrofische littekens komen voor op delen het lichaam waar veel spanning op staat, zoals het borstbeen, de schouders en de nek.
 • Keloïd litteken
  Een keloïd litteken is abnormaal verdikt, onregelmatig gevormd en rood tot donker gekleurd. Een keloïd litteken groeit buiten de grenzen van de wond en kan na iedere huidbeschadiging, hoe klein ook, ontstaan. Keloïd komt vaak voor bij jonge mensen of mensen met een donkere huidskleur. Behandeling van keloïd gebeurt door de dermatoloog.
 • Acnelittekens
  Bij acne kunnen er littekens ontstaan, door de heftige ontstekingsreactie van de huid. Acnelittekens liggen vaak wat dieper in de huid en zien eruit als ‘putjes’. Meer informatie over acnelittekens kun je vinden op onze pagina over acnelittekens.

Behandeling van littekens

Littekens kunnen behandeld worden indien ze lichamelijke en/of cosmetische klachten geven. De huidtherapeuten van Huid & Zorg hebben verschillende behandelmethoden om deze klachten te verminderen, zoals lasertherapie, microdermabrasie, de dermicapen en camouflagetherapie. Tijdens een intakegesprek bespreekt de huidtherapeut met u welke behandelmogelijkheden voor u geschikt zijn. De keuze voor een behandeling zal gemaakt worden op basis van de klacht die het litteken geeft, het type litteken, de huidskleur en de locatie van het litteken.
Meer informatie over de verschillende behandelmethoden voor littekens kunt u lezen op de volgende pagina’s.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 12 van 25Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden