Littekentherapie

Last van een litteken? Maak een afspraak voor een persoonlijk advies.

De huid heeft het vermogen zichzelf te herstellen, bijvoorbeeld als er sprake is van een beschadiging, zoals een wond. Afhankelijk van de soort huidbeschadiging, de diepte en de grootte van de wond kan er littekenweefsel gevormd worden tijdens het herstel. Een litteken is het bindweefsel dat het normale weefsel vervangt.

Vaak geneest de huid zichzelf heel mooi, maar soms is dit niet het geval en kan een litteken klachten opleveren, zoals verharding, verdikking, verkleving, roodheid, jeuk, pijn of een bewegingsbeperking. Voor meer informatie over littekens verwijzen wij u graag naar de pagina over littekens.

Behandeling van littekens

Wanneer een litteken cosmetische en/of lichamelijke klachten geeft, kan dit behandeld worden. De huidtherapeuten van Huid & Zorg hebben veel kennis over de behandeling van littekens. Omdat Huid & Zorg beschikt over meerdere behandeltechnieken voor littekens kunnen zij een persoonlijke behandeling voor u samenstellen. Tijdens een intakegesprek bespreekt de huidtherapeut met u welke behandelmogelijkheden geschikt zijn. De keuze voor een bepaalde behandeling zal gemaakt worden op basis van de klacht die het litteken geeft, het soort litteken, de huidskleur en de locatie van het litteken. De volgende behandelmethoden worden toegepast bij Huid & Zorg:

  • Lasertherapie: Fractionele lasertherapie wordt ingezet bij acne-littekens, trauma-littekens, chirurgische-littekens en striae. De fractionele laser zorgt voor huidvernieuwing door de aanmaak van nieuw collageen en elastine in de diepere huidlagen te stimuleren. De laserbehandeling zorgt ervoor dat schade in het bindweefsel herstelt, waardoor de huid gladder en sterker wordt. Diepe littekens worden oppervlakkiger en de doorbloeding en pigmentatie van de littekens zullen verbeteren, waardoor ze minder zichtbaar zullen zijn. De hele omliggende huid wordt verbeterd, zodat de huid er beter uitziet en het litteken minder opvalt. Lees meer over lasertherapie.
  • Microneedling: Een behandeling met microneedling (met de Dermica Pen) is een mooie behandeling bij littekens. De Dermica Pen maakt gebruik van minuscule naaldjes die vibreren en kleine, verticale kanaaltjes in de huid maken. Deze minuscule kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar verwonden de huid precies genoeg om het natuurlijke herstelproces te activeren. Door de prikkeling in het bindweefsel komen actieve groei en helende factoren vrij die zorgen voor de aanmaak van nieuw collageen en elastine. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. De huid wordt dikker, steviger en gladder en zo zullen littekens verminderen. Lees meer over microneedling.
  • Littekenmassage: Als een litteken verkleefd of verhard is of bewegingsbeperkingen geeft, kan littekenmassage ingezet worden. Met speciale massagetechnieken wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd en het littekenweefsel soepeler gemaakt.
  • Endermologie: Naast littekenmassage kan endermologie worden ingezet bij verkleefde en verharde littekens. Een behandeling met endermologie gaat soms net wat dieper dan een manuele massage. De endermologie-behandeling wordt uitgevoerd met het LPG-apparaat. Dit apparaat heeft een zuigende slang (te vergelijken met een stofzuiger) met een behandelkop die twee mechanisch roterende rollers bevat. De huid wordt opgezogen en doordat de rollers onafhankelijk van elkaar bewegen, kunnen verschillende huidplooien worden gevormd. Het LPG-apparaat lift, rolt en masseert de huid en de onderhuid zodanig dat weefselblokkades worden opgeheven. Er zijn verschillende opzetstukken voor het apparaat, zodat er voor ieder litteken een passende behandeling is. Lees meer over endermologie.
  • Microdermabrasie: Om de huidstructuur te verbeteren wanneer er geen diepe littekens aanwezig zijn kan microdermabrasie worden ingezet. Tijdens een microdermabrasie-behandeling worden de bovenste huidlagen afgeschuurd, zodat de huid dunner wordt, en wordt de doorbloeding wordt gestimuleerd. Zo wordt de celvernieuwing wordt geactiveerd en worden nieuwe, jonge huidcellen versneld aangemaakt en de aanmaak van collageen en elastische vezels gestimuleerd. Na de behandeling is de gehele huidstructuur gladder en zijn littekens minder zichtbaar. Lees meer over microdermabrasie.
  • Kinesiotape: Kinesiotape wordt gebruikt bij littekens die dieper verzonken in de huid liggen. Door een bepaalde manier van tapen worden littekens omhoog ‘gelift’. Het weefsel wordt zachter en pijn en jeuk verminderen.
  • Siliconengel of siliconen pleisters: Om roodheid, verkleuringen, jeuk en hypertrofie te verminderen, kan er gebruik gemaakt worden van een behandeling met siliconen. Siliconen maken het litteken zachter, soepeler, vlakker en beter van kleur. Een laagje siliconen in gel- of pleistervorm wordt over het litteken aangebracht. Dit herstelt niet alleen de vochtbalans van de epidermis, maar heeft ook een positief effect op de diepere lagen van de huid.

Vergoedingen

Informeer bij uw zorgverzekeraar welke rechten op vergoeding u heeft en raadpleeg uw polisvoorwaarden. Soms heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Tarieven

LittekentherapieTijd Junior Senior Master
Littekenbehandeling met fractional laser litteken klein €115 € 125€ 135 per behandeling
Littekenbehandeling met fractional laser litteken groot €165€ 175€ 185 per behandeling
Littekenbehandeling met dermicapen klein litteken vanaf €75 € 80€ 85 per behandeling
Littekenmassage 15 min €35 € 40€ 45 per behandeling
Littekenmassage met LPG endermologie 15 min €35 € 40€ 45 per behandeling
Consult littekenmaterialen + aanvraag formulier €35 € 40€ 45
Terug naar overzichtVorigeBehandeling 10 van 12Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden