Lymfoedeem

Bij Huid & Zorg zijn we gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. U kunt ons altijd bellen of mailen voor meer informatie over deze aandoening of voor het maken van een afspraak.

Lymfoedeem is een zwelling van de weefsels door een ophoping van lymfevocht. Lymfoedeem kan door een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel ontstaan (primair) of door beschadiging van een voorheen normaal functionerend stelsel (secundair). Of het oedeem nou primair of secundair is, de aandoening heeft hetzelfde resultaat: opgezwollen, zware, vaak pijnlijke ledematen. Op deze pagina leggen we wat lymfoedeem is en hoe het ontstaat. Ook vertellen we hier welke behandelmethoden voor lymfoedeem we bij Huid & Zorg aanbieden.

Wat is lymfe

Wat niet iedereen weet, is dat ons lichaam naast het bloedvatenstelsel nog een ander vaatstelsel heeft: het lymfestelsel. Zoals er bloed door de bloedvaten stroomt, stroomt er lymfevocht door het lymfestelsel. Het lymfesysteem is een fijn netwerk van lymfvaten en lymfeklieren gelegen in de huid. Waar de bloedvaten bloed aanvoeren naar én afvoeren van de organen, is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Het lymfstelsel regelt namelijk de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Het lymfevocht vangt de afvalstoffen uit de weefsels op, de lymfeklieren filteren de afvalstoffen en vernietigen deze. Lymfeklieren bevinden zich onder andere in de hals, de oksels en liezen.

Oorzaak van lymfoedeem

Zijn er lymfeklieren verwijderd of beschadigd (bijvoorbeeld door een operatie of bestraling), dan verloopt de afvoer van het lymfevocht minder goed. Er kan dan vocht ophopen in een ledemaat en dan spreken we van lymfoedeem. Lymfoedeem kan jaren na een operatie nog ontstaan, daarom blijft het van belang om aandacht te besteden aan het voorkomen ervan. Waarom sommige mensen wel oedeem ontwikkelen na een operatie of bestraling en anderen niet, is onbekend.
Lymfoedeem dat ontstaat na een operatie of beschadiging van een voorheen normaal functionerend stelsel, noemen we secundair lymfoedeem. De aandoening kan ook aangeboren zijn, dit noemen we primair lymfoedeem. Primair en secundair lymfoedeem zijn beide vrijwel altijd chronisch en kunnen wel verminderd en gestabiliseerd worden, maar nooit volledig genezen.

Hoe herkent u lymfoedeem?

Bij lymfoedeem is sprake van de volgende symptomen, die zich overal in het lichaam kunnen voordoen, maar worden vooral gezien in benen, enkels, voeten, arm, hand, oksel, borst of rug:

  • Een zwaar, gespannen of moe gevoel in het aangedane lichaamsdeel
  • Zwelling (eventueel tijdelijk)
  • Functieverlies of bewegingsbeperking
  • Pijn en/of tintelingen

Advies Huid & Zorg

Wanneer u één of meerdere van bovenstaande klachten ervaart en deze klachten na een aantal dagen niet verminderen, is het aan te raden om contact op te nemen met een arts of specialist. Indien er inderdaad sprake is van lymfoedeem, zal er een verwijzing naar een huid-oedeemtherapeut worden gegeven.

Oedeembehandeling

De huid- en oedeemtherapeuten van Huid & Zorg behandelen lymfoedeem door middel van oedeemtherapie. Oedeemtherapie is een verzamelnaam van verschillende behandeltechnieken die gebruikt kunnen worden om de aandoening te behandelen, zoals lymfedrainage en ambulante compressietherapie. De verschillende behandeltechnieken kunnen worden gecombineerd. Per patiënt wordt bekeken welke methode(n) er het beste ingezet kunnen worden. Tijdens een intakegesprek bij Huid & Zorg doen we een screening, waarna we een persoonlijk behandelplan opstellen. Het doel van oedeemtherapie is het stimuleren van de afvoer van het lymfevocht, waardoor de zwelling en pijn van de aangedane ledematen zullen verminderen.
Op deze pagina kunt u meer lezen over oedeemtherapie. Voor meer informatie over lipoedeem verwijzen we u graag naar onze pagina over lipoedeem.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 15 van 33Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden