Oedeemtherapie

Heeft u last van oedeem? Maak een afspraak voor een persoonlijk advies.

Het lymfestelsel is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De lymfevaten draineren de weefsels en maken onderdeel uit van het immuunsysteem. Wanneer er een storing is in het lymfestelsel, kan het gebeuren dat overtollig weefselvocht niet goed wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Deze ophoping van lymfevocht, die oedeem genoemd wordt, veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Bij Huid & Zorg hebben we verschillende behandelmethoden waarmee we het lichaam kunnen helpen het overtollige vocht te verwijderen. Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen worden er vaak verschillende behandeltechnieken toegepast die samenvallen onder één naam: oedeemtherapie. Onderstaand worden de verschillende technieken uitgelicht, de huidtherapeut gebruikt tijdens de oedeembehandeling een combinatie van meest geschikte technieken.

Op deze pagina vertellen wij u alles over oedeemtherapie. Mocht u meer willen lezen over de aandoening oedeem, dan verwijzen wij u graag naar de volgende pagina’s: Lymfoedeem en Lipoedeem.

Oedeembehandeling

De behandeling van oedeem bestaat uit de volgende behandelmethoden:

  • Manuele lymfedrainage is een zacht pompende massagetechniek die het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid activeert. De massage bestaat uit speciale handgrepen, namelijk oedeem- en fibrosegrepen, die worden toegepast bij bepaalde graden van ‘stijfheid/hardheid’ van het lymfoedeem. Met oedeemgrepen kan lymfevocht door het weefsel worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel (fibrose) worden versoepeld.
  • Ambulante compressietherapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Na de manuele lymfe drainage wordt het aangedane ledemaat gezwachteld om het terugstromen van het oedeem te voorkomen.
  • Lymftaping is een techniek met elastische, non-allergene plaktape waarmee door beweging een voortdurende stimulatie van de lymfvaten verkregen wordt. Lymftape kan ook worden wordt gebruikt om gebieden te draineren waar de huidtherapeut geen ambulante compressie kan toepassen.
  • Intermitterende Compressietherapie (IPC-therapie) is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel in een manchet wordt geplaatst. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderden. Vaak wordt deze methode toegepast wanneer beide zijde van de armen of benen aangedaan zijn. De ene zijde ondergaat dan de IPC- therapie, terwijl de andere zijde door middel van manuele lymfe drainage wordt behandeld, daarna wordt er van zijde gewisseld.
  • Littekenbehandeling helpt om littekenweefsel zacht en soepel te maken of te houden. Littekenweefsel kan een verstoring of een obstructie in het lymfestelsel vormen, omdat de huid van en rondom het litteken strak kan staan en het litteken kan verharden.
  • Endermologie: wordt toegepast bij verhardingen, verklevingen en littekens. Een behandeling met endermologie gaat soms net wat dieper dan een manuele massage. De endermologie-behandeling wordt uitgevoerd met het LPG-apparaat. Dit apparaat heeft een zuigende slang (te vergelijken met een stofzuiger) met een behandelkop die twee mechanisch roterende rollers bevat. De huid wordt opgezogen en doordat de rollers onafhankelijk van elkaar bewegen, kunnen verschillende huidplooien worden gevormd. Het LPG-apparaat lift, rolt en masseert de huid en de onderhuid zodanig dat weefselblokkades worden opgeheven.
  • Therapeutische elastische kousen kunnen worden aangemeten wanneer uw arm of been oedeemvrij en stabiel is. Therapeutische elastische kousen worden gedragen om het verkregen resultaat te behouden. Deze medische kousen worden gemaakt in verschillende soorten, maten en kleuren.
  • Ademhalings- en bewegingsoefeningen kunnen geadviseerd worden door uw huidtherapeut. Deze oefeningen bevorderen de afvoer van lymfe. Beweging stimuleert de werking van de lymfevaten, zodat overtollig vocht wordt afgevoerd.
  • Huidverzorgingsadviezen worden gegeven, omdat het verzorgen van de huid heel belangrijk is bij oedeem. De conditie van de huid is vaak verminderd, wat kan leiden tot huidproblemen en infecties. De huidtherapeut geeft u tijdens de behandeling adviezen over de verzorging van uw huid.

Tips en adviezen ontvangt u tijdens de behandeling van de huidtherapeut om in het dagelijkse leven om te gaan met oedeem. De leefregels zijn gemakkelijk op te volgen en u houdt hiermee zelf uw ziektebeeld onder controle.

Aantal behandelingen en resultaat

Oedeemtherapie is een langdurig traject waarbij men gedurende een langere periode behandeld wordt. In het begin van de behandelperiode zal er intensief behandeld worden met 1 á 2 maal per week. Wanneer het oedeem stabiel is zal de behandelfrequentie afgebouwd worden.
Oedeem is een chronische aandoening die niet volledig genezen kan worden, maar oedeemtherapie kan de symptomen van oedeem verminderen en stabiliseren. Dankzij oedeemtherapie wordt de afvoer van weefselvocht verbeterd, waardoor de druk in het oedeemgebied vermindert. Het volle, strakke en soms pijnlijke gevoel zal afnemen en verdwijnen.

Wat kunt u zelf doen?

Bewegen is heel belangrijk, omdat dit de lymfevaten stimuleert het vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en fitness (onder deskundige begeleiding) zijn heel geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (zoals squash) zijn af te raden. Vermijd zware en langdurige lichamelijke inspanning. De huidtherapeut kan met u bespreken welke sporten bij u passen en mogelijk zijn.

Vergoedingen

Informeer bij uw zorgverzekeraar welke rechten op vergoeding u heeft en raadpleeg uw polisvoorwaarden. Soms heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Terug naar overzichtVorigeBehandeling 19 van 27Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden