Ouderdomsvlekken

Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Ouderdomsvlekken (lentigo solaris), ook wel levervlekken genoemd, zijn goedaardige bruine of zwarte vlekken die het gevolg zijn van blootstelling aan Uv-straling. Meer dan 90% van de blanke mensen ouder dan 60 jaar heeft één of meerdere ouderdomsvlekken. Hoe ouder iemand wordt, hoe meer vlekken er aanwezig zijn of ontstaan. De vlekken zien eruit als ronde, ovale of onregelmatig gevormde vlekken en zijn meestal 3mm tot 2cm groot. Ze komen voor op plekken van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, het decolleté, handruggen en de bovenzijde van de onderarmen.

Wat zijn de oorzaken van ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken ontstaan wanneer de huid veel aan Uv-straling is blootgesteld gedurende het leven. Door teveel blootstelling aan de zon of zonnebank ontstaat er teveel pigment in de huidcellen en neemt het aantal aan pigmentcellen toe. Daarom komen pigmentvlekken vooral voor op de huid die het meest aan de zon wordt blootgesteld.

Advies Huid & Zorg

Vaak gaan mensen pas extra voorzichtig met de zon om wanneer er al vlekken zichtbaar zijn. Het is zeker belangrijk om de huid dan alsnog goed te beschermen, maar eigenlijk is het al te laat, omdat de pigmentcellen al schade hebben opgelopen. Daarom is het vooral belangrijk om ouderdomsvlekken voor te zijn en de huid al op jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon. Onze huidtherapeuten kunnen hierover advies geven.
Bij Huid & Zorg beschikken we over zonbeschermingsproducten met een viervoudige werking. Deze producten bevatten naast bescherming tegen UvA en UvB, ook protectie tegen HEV (zichtbaar licht) en IR (infra rood). HEV en IR licht dringen dieper door in de huid en kunnen op langer termijn voor veel huidschade zorgen. Het is dus zeker belangrijk om uw huid ook tegen deze stralingen te beschermen.

Behandeling ouderdomsvlekken

Bij Huid & Zorg zien we zeer regelmatig mensen met deze ouderdomsvlekken, daarom hebben wij ons hierin gespecialiseerd. We kunnen de pigmentvlekken behandelen op twee manieren, namelijk met cryotherapie (stikstof) of met laserbehandelingen.
Na een behandeling is er al snel een merkbaar resultaat, vaak is de donkere vlek na een enkele behandeling al niet meer zichtbaar. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat de pigmentvlek dan misschien niet meer te zien is, maar dat de echte zonschade in de huid hiermee niet verdwenen is. De huidschade die ontstaan is door de zon zit diep in de huid en vaak is het DNA van de huid ook beschadigd. Dat betekent dat de vlek opnieuw zichtbaar kan worden als de huid opnieuw onbeschermd wordt blootgesteld aan straling. We zullen daarom direct na de behandeling een zonnebeschermingsproduct aanbrengen en adviseren ook om zelf de huid dagelijks in te smeren met beschermingsfactor 30 of 50, om de kans op terugkeer te verkleinen.
We hebben ook behandelmethoden waarmee we de diepere huidschade kunnen aanpakken en de pigmentcellen weer gelijkmatiger in de huid kunnen verdelen. Zo worden de pigmentvlekken niet alleen verminderd, maar wordt er tegelijkertijd preventief gewerkt aan het ontstaan van nieuwe vlekken. Ook zal de algehele huidveroudering tijdens deze behandelingen worden geremd.

Wanneer u pigmentvlekken wilt laten behandelen, kunt u bij Huid & Zorg een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens de intake zal onze huidtherapeute de verschillende behandelmethoden met u doornemen en vervolgens advies geven voor de beste behandeling. Daarna zal er een persoonlijk behandelplan voor u worden opgesteld.

Op de hieronder genoemde pagina’s leggen we meer uit over de verschillende behandelmogelijkheden:
- Cryotherapie
- Laserbehandeling

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 13 van 24Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden