Ouderdomswratten

Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Ouderdomswratten zijn goedaardige huidaanhangsels, die ook wel bekend zijn onder de naam verruca seborrhoica of verruca senilis. Ze komen vaak voor. De eerste ouderdomswratten kunnen al ontstaan rond de leeftijd van 40 jaar, maar ze komen vooral voor bij mensen boven de 50 jaar en nemen toe met de leeftijd. Hoe ouder men wordt, hoe meer er verschijnen, vandaar de naam ‘ouderdoms’ wrat. Wat zijn ouderdomswratten precies? En hoe kunnen we ze behandelen? Dat leggen we uit op deze pagina.

Hoe ziet een ouderdomswrat eruit?
Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Vaak veranderen ze ook als ze langere tijd aanwezig zijn. In het begin zien ze er huidkleurig, geelbruin of grijsbruin uit en hebben ze een ruw of fluwelig oppervlak. Later worden ze dikker, groter en donkerder van kleur. Ze kunnen heel donkerbruin tot zwart worden en krijgen vaak een wratachtig (bloemkoolachtig, brokkelig) oppervlak. Ze zijn vaak 0,5-1 cm groot, maar kunnen wel enkele centimeters groeien. Ze kunnen overal op het lichaam gelokaliseerd zijn, maar op plaatsen zoals de rug, de borst, het gelaat (met name de slapen) en de nek komen ze het vaakst voor.
Huidtherapeuten herkennen ouderdomswratten goed en kunnen ze ook onderscheiden van kwaadaardige huidtumoren. Als er sprake is van twijfel of van een verdacht plekje zal de huidtherapeut naar de huisarts doorverwijzen.

Oorzaak van ouderdomswrat

Eigenlijk is de naam ouderdomswrat niet helemaal juist. Echte wratten, zoals een voetwrat, worden namelijk door een virus veroorzaakt en zijn besmettelijk en dit is bij de ouderdomswrat niet het geval. Maar wat is het dan wel? Officieel is de ouderdomswrat een goedaardige huidtumor, die ontstaat door een te snelle celdeling van de huidcellen. Helaas is de oorzaak hiervan nog onbekend.
Sommige mensen hebben weinig last van ouderdomswratten, terwijl anderen er juist veel hebben. Dat heeft te maken familiaire aanleg. Ook hebben mensen die in het verleden relatief veel aan de zon zijn blootgesteld een grotere kans op het ontwikkelen van ouderdomswratten dan anderen.

Behandeling van ouderdomswratten

De huidtherapeuten van Huid & Zorg kunnen ouderdomswratten op meerdere manieren goed behandelen met een mooi cosmetisch resultaat. Het verwijderen van de oppervlakkerige ouderdomswratten wordt meestal gedaan door middel van cryotherapie, een behandeling met vloeibare stikstof. De wrat wordt bevroren en zal een aantal dagen of weken na de behandeling van de huid af vallen. Op onze pagina over cryotherapie leest u hier meer over .
Wanneer een wrat erg verdikt is, zal de huidtherapeut kiezen voor een behandeling met curettage. Bij curettage wordt de ouderdomswrat met een ringvormig mesje van de huid afgeschraapt, waarna er een schaafwondje achterblijft. Het wondje wordt afgedekt met een pleister en zal binnen een aantal dagen dicht zijn en netjes genezen. In de meeste gevallen is één enkele behandeling voldoende.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 14 van 24Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden