Huidtherapie

Wat is een huidtherapeut?
Een huidtherapeut is een (para)medisch specialist die de zieke en/of beschadigde huid behandelt. Het doel van huidtherapie is het opheffen, voorkomen of verminderen van stoornissen, beperkingen en/of handicaps ten gevolge van huidaandoeningen.
De titel huidtherapeut is een beschermde titel, vastgelegd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34).
De huidtherapeuten van Huid & Zorg zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (BIG-geregistreerd).

Hoe wordt iemand een huidtherapeut?
Om de titel huidtherapeut te mogen gebruiken, moet iemand de 4-jarige hbo-opleiding ‘huidtherapie’ aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool hebben afgerond. Tijdens deze opleiding leren toekomstige huidtherapeuten alles over huidproblemen en -ziekten, zoals oedeem, acne en pigmentstoornissen, en worden de huidtherapeutische behandelingen uitgelegd en geoefend. Om de opleiding af te ronden moet een student een afstudeerstage van minimaal 40 werkdagen doen en een scriptie schrijven aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek.
Na het afronden van de opleiding moet de huidtherapeut zich inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici en het AGB-register. Jaarlijks moet een huidtherapeut een bepaald aantal punten behalen om de titel te mogen behouden. Deze punten kunnen behaald worden door het volgen van (bijscholings)cursussen, door studenten te begeleiden en door patiënten te behandelen in een praktijk.

Schoonheidsspecialist, dermatoloog, fysiotherapeut of huidtherapeut?

Schoonheidsspecialisten, dermatologen en huidtherapeuten hebben wat met elkaar gemeen: ze behandelen de huid. Ook fysiotherapeuten hebben een overlap met huidtherapeuten, omdat zij soms oedeempatiënten in de praktijk krijgen. Toch zitten er een hoop verschillen tussen deze beroepen. Hieronder leggen we uit wanneer u voor welk specialisme moet kiezen.

★ Schoonheidsspecialist of huidtherapeut
Een schoonheidsspecialist heeft de mbo-opleiding tot schoonheidsspecialist gevolgd en voert ontspannende en cosmetische behandelingen uit. Bij een schoonheidsspecialiste kunt u terecht voor reinigende en verzorgende gezichts- en lichaamsbehandelingen. Daarnaast bieden sommige schoonheidsspecialisten massages, visagie of mani-/pedicurebehandelingen aan.
Net als een schoonheidsspecialiste voert een huidtherapeut dus huidbehandelingen uit, maar in tegenstelling tot schoonheidsbehandelingen zijn de therapieën van de huidtherapeut medisch. Voor een lekkere, ontspannende behandeling kunt u het beste kiezen voor de schoonheidsspecialist, voor een medische huidbehandeling gaat u naar de huidtherapeut.

★ Dermatoloog of huidtherapeut
Een dermatoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de huid. Hiervoor heeft hij/zij de 6-jarige wo-opleiding opleiding ‘geneeskunde’ afgerond met de 5-jarige specialisatie ‘dermatologie’. Een dermatoloog ziet patiënten met alle mogelijke huidaandoeningen en werkt vaak in de polikliniek van een ziekenhuis. Behandelingen die een dermatoloog uitvoert variëren van het doen van chirurgische ingrepen (zoals het verwijderen van huidkanker) tot het voorschrijven van medicatie.
In tegenstelling tot een dermatoloog mag een huidtherapeut niet in de huid snijden en geen medicatie uitschrijven. Een huidtherapeut voert vooral manuele therapieën uit, terwijl de dermatoloog huidziekten met medicijnen behandelt. Hierbij kunnen zij ook samenwerken. Een voorbeeld hiervan is de behandeling van acne: een acnepatiënt kan bij een dermatoloog behandeld worden met medicatie (bijvoorbeeld antibiotica of roaccutane) en tegelijkertijd bij een huidtherapeut onder behandeling zijn voor periodieke dieptereinigingen.
Een ander verschil is dat een huidtherapeut gespecialiseerd is in het behandelen van lymf-en lipoedeem door middel van oedeemtherapie, een behandeling die door dermatoloog niet wordt uitgevoerd.
Huidtherapeuten en dermatologen werken veel samen. Soms zal een huidtherapeut u doorverwijzen naar een dermatoloog en omgekeerd kan ook voorkomen. Om door een dermatoloog behandeld te mogen worden, heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Bij een huidtherapeut kunt u ook zonder verwijsbrief terecht.

★ Fysiotherapeut of huidtherapeut
Fysiotherapie is een 4-jarige hbo-opleiding die gericht is op het behandelen van houdings- en bewegingsklachten. Sommige fysiotherapeuten behandelen lymfoedeem, hiervoor hebben zij de basiscursus ‘oedeemtherapie’ van 12,5 dag gevolgd. Ook zijn er oncologiefysiotherapeuten die een specialisatie of master hebben gevolgd waarbij zij zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die kanker hebben (gehad). Tijdens deze specialisatie gaan zij ook in op de behandeling van (lymf)oedeem als gevolg van kanker.
Het verschil tussen huidtherapeuten en fysiotherapeuten is dat huidtherapeuten zich 4 jaar lang hebben gespecialiseerd in oedeemtherapie en zich vooral richten op het verminderen van het vocht in de huid en de bijbehorende (pijn)klachten, terwijl een fysiotherapeut de focus vooral zal leggen op de beweging van de patiënt. Daarnaast biedt een huidtherapeut een complete oedeemtherapie aan. Hieronder valt niet alleen lymfedrainage, maar indien nodig ook zwachtelen en het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Tenslotte is een huidtherapeut ook opgeleid om pijnlijke, verkleefde en/of cosmetisch storende littekens te behandelen.

Meer weten?
Voor meer informatie over de huidziekten en -problemen die een huidtherapeut behandelt, verwijzen wij u graag door naar onze pagina over huidaandoeningen. Over onze behandelmethoden en therapieën leest u meer op onze pagina over behandelingen.
Wilt u weten wat een huidtherapeut voor u kan betekenen? U kunt ons altijd bellen of mailen. voor meer informatie.