Psoriasis

Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Psoriasis is een veel voorkomende chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke, rode, schilferende plekken. Deze plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden het meest gezien op de ellebogen, de knieën en de behaarde hoofdhuid. Naast de huid kunnen ook de nagels of de gewrichten aangedaan zijn.
De aandoening komt in verschillende vormen voor. Bij de één ontstaan er slechts enkele plekken, de ander zit helemaal onder. Soms zijn het kleine plekjes, maar ook grote plakkaten komen voor.
Wat is psoriasis en hoe ontstaat deze aandoening? En wat is eraan te doen? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening die is gelokaliseerd in de verschillende lagen van de huid en de bloedvaten. Bij psoriasis is de celdeling van de huidcellen in de opperhuid versneld en is de uitrijping van de cellen verstoord. Hierdoor worden de huidcellen niet rijp en worden ze niet afgestoten. Zo ontstaan de dikke, schilferende plekken. Daarnaast zijn er ontstekingsverschijnselen en een vermeerdering en uitzetting van de bloedvaten in de lederhuid. Dit geeft de rode verkleuring van de huid.

De oorzaak van psoriasis

De precieze oorzaak is niet bekend, maar dat genetische factoren een belangrijke rol spelen is een feit. Ook zijn er aanwijzingen die duiden op een reactie van het afweersysteem. Daarnaast kunnen andere factoren, zoals infecties, beschadiging van de huid, psychische stress en medicijnen, psoriasis uitlokken. Psoriasis kan op elke leeftijd tot uiting komen.

Behandeling van psoriasis

Psoriasis kan dankzij behandelingen aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.
Bij Huid & Zorg zien wij regelmatig patiënten met psoriasis die al jaren worden behandeld, maar helaas nog niet het gewenste resultaat hebben bereikt. Ze vragen dan of wij nog iets voor ze kunnen betekenen. Dat kan! Bij Huid & Zorg beschikken wij over de Regenlite Pulse Dye laser en deze kan heel doeltreffend ingezet worden bij psoriasis. De laserbehandeling wordt voornamelijk toegepast bij kleinere psoriasisplekken en bij plekken op moeilijk te behandelen gebieden, zoals de handen, voeten, ellebogen of knieën, aanwezig zijn. De laserbehandeling richt zich op de bloedvaten en niet alleen op de ontsteking in de huid zoals andere behandelingen vaak doen.

Laserbehandeling bij psoriasis

Psoriasisplakken bevatten relatief veel en vergrote bloedvaten. Deze voeden als het ware de psoriasisplek. Met een laserbehandeling richten we ons op de bloedvaten om de aangedane plek direct te behandelen. De Pulsed Dye Laser kan de vergrote en overtollige bloedvaten verwarmen, zonder de normale huid te beschadigen. De warmte van de laser beschadigt de vaatwand van het bloedvat, waarna het uitgeschakelde bloedvat door het lichaam wordt opgeruimd. Deze laserbehandeling is zeer effectief en kent veel minder bijwerkingen dan andere behandelingen. Het resultaat van de behandeling is minder verdikte huid, minder roodheid en minder jeuk. Door de behandeling in een kuurvorm te ondergaan zal de psoriasis langere tijd onder controle blijven. Lees meer over onze laserbehandeling bij psoriasis.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 22 van 33Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden