Striae

Heeft u last van striemen? Voor een persoonlijk huidadvies mag u ons altijd bellen of mailen.

Striae, ook wel striemen genoemd, zijn lijnvormige huidafwijkingen die iets verzonken in de huid liggen. Deze striemen ontstaan als het bindweefsel in de lederhuid te snel wordt opgerekt door een te snelle uitzetting van de huid van een bepaald lichaamsdeel. Striae komen veel voor, zowel bij mannen als bij vrouwen, hoewel ze vooral door vrouwen als (cosmetisch) storend ervaren worden. Wat striae precies zijn en wat we eraan kunnen doen bij Huid & Zorg, leggen we uit op deze pagina.

Hieronder ziet u twee voorbeelden van striae. Op de linker afbeelding zijn de striemen licht van kleur, rechts zijn de striemen juist donkerder dan de oorspronkelijke huidskleur.

Oorzaak van striae

Striae ontstaan door overmatige uitrekking van het onderhuids bindweefsel. De collageenvezels en de elastinevezels die zich in het onderhuids bindweefsel bevinden zullen wijken en breken door de rek op de huid. De opperhuid blijft intact, maar de textuur van de huid verandert en zal de lijnvormige striemen vertonen.
De overmatige rek ontstaat wanneer een lichaamsdeel (te) snel groeit, bijvoorbeeld bij zwangerschap, bij een groeispurt in de puberteit of bij grote gewichtsschommelingen. Ook kan er een teveel aan rek ontstaan door hormonale veranderingen of langdurig gebruik van corticosteroïden.
Striae liggen vaak wat verzonken in de huid en hebben een andere structuur dan de rest van de huid. In het begin zijn striae vaak rood of roodbruin van kleur, later worden de striemen lichter en worden ze minder zichtbaar. Gebieden waar striae vaak voorkomen zijn de buik, borsten, billen, heupen, onderrug en armen.

Behandeling striae

Striae hebben geen effect op de gezondheid, maar de striemen kunnen wel als een cosmetisch probleem ervaren worden. In dat geval is er de mogelijkheid om de aandoening te behandelen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de striae nooit volledig zullen verdwijnen, maar dat de behandeling erop is gericht om de striemen minder op te laten vallen.
Bij Huid & Zorg bieden wij een behandeling tegen striae met de nieuwste, meest effectieve ResurFX laser. De ResurFx laser is een fractionele, non-ablatieve laser. Deze laser stimuleert de productie van collageen en elastine in de diepere huidlagen en zorgt zo voor huidvernieuwing. De huid zal dankzij de behandeling egaler van kleur en textuur worden.
Meer informatie over de laserbehandeling bij striae leest u op onze pagina over dit onderwerp. Naast de laserbehandeling adviseren wij een speciale crème om de huidkwaliteit te verbeteren.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 23 van 24Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden