Vitiligo

Heeft u vitiligo? U mag ons altijd bellen of mailen voor een persoonlijk advies.

Vitiligo is een huidaandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen, waardoor kleurloze, witte plekken ontstaan. De randen van de plekken zijn vaak donkerder en de plekken worden in de loop van de tijd steeds groter. Vitiligo kan overal op het lichaam voorkomen en wordt vooral gezien op plaatsen die meestal juist veel pigment hebben zoals het gelaat, de handruggen, tepels, oksel, navel, liezen en rond de anus. In het gelaat komt het vooral rondom de mond en de ogen en op de ledematen zie je het vaak op de beweegbare plekken zoals ellebogen, vingers en knieën. Vitiligo komt voor bij 0,5-1% van de wereldbevolking. Bij mensen met een donkere huidskleur valt vitiligo meer op dan bij mensen met een lichte huidskleur, omdat het contrast met de gezonde huid groter is. Het kan op elke leeftijd ontstaan en bij de meeste mensen ontstaat het al voor het 30e levensjaar. Op deze pagina leggen we uit hoe vitiligo ontstaat en wat Huid & Zorg eraan kan doen.

Oorzaak van vitiligo

Bij vitiligo maakt de huid de eigen pigmentcellen kapot. De pigmentcellen in de bovenste huidlagen worden vernietigd, waardoor er in de aangedane huid geen functionele melanocyten aanwezig zijn. Waarom dat gebeurt, is onbekend. Wel is zeker dat erfelijke factoren een rol spelen. Men denkt dat vitiligo een auto-immuunziekte is, waarbij veranderingen in de immuniteit zorgen voor de vernietiging van de pigmentcellen. Bepaalde factoren kunnen vitiligo verergeren, zoals zwangerschap, stress en ziekte. Ook kan vitiligo getriggerd worden als er een wondje ontstaat.

Advies Huid & Zorg

Een van de belangrijkste adviezen die wij de vitiligopatiënten van Huid & Zorg meegeven, is het gebruiken van zonbescherming. De pigmentloze vitiligovlekken zijn enorm gevoelig voor zonlicht en zullen snel verbranden. Zonverbrandingen zijn niet alleen ontzettend pijnlijk, maar kunnen ook leiden tot andere huidaandoeningen (zoals huidkanker), en kunnen dus het best voorkomen worden. Bij Huid & Zorg kunnen we u adviseren over zonneproducten met bescherming tegen Uv-A, Uv-B, HEV en IR.
Een andere tip kan zijn om een goede, lichaamsbruinende crème te gebruiken. Wanneer de vitiligo nog niet zo lang aanwezig is in de huid en niet alle pigmentcellen zijn vernietigd, kunnen zelfbruinende crèmes de lichtere vlekken meer pigment geven zodat het kleurverschil minder groot is.

Behandeling vitiligo

Mensen met vitiligo hebben geen lichamelijke klachten, alhoewel de pigmentloze vlekken wel gemakkelijk kunnen verbranden in de zon. Wel kan de huidaandoening als cosmetisch storend ervaren en kan het schaamte en psychische problemen geven, waardoor toch veel mensen met vitiligo een behandeling willen ondergaan.
Een dermatoloog behandelt vitiligo met corticosteroïden (hormonen) en lichttherapie. De behandeling is langdurig en moeizaam en geeft geen volledige garantie op verbetering van de vitiligo.
Huidtherapeuten kunnen vitiligo helaas niet behandelen, maar wel professioneel camoufleren, om de zichtbare pigmentverstoring te verbergen. Bij Huid & Zorg hebben we een lijn met medische make-up, die waterproof en veegvast is, zodat u niet bang hoeft te zijn dat de camouflage halverwege de dag vervaagt. Onze huidtherapeuten gaan op zoek naar de perfecte kleur voor uw huid, waarmee de lichte plekken volledig gemaskeerd kunnen worden. Nadat de juiste kleur is bepaald, gaat de huidtherapeut u aanleren hoe u de camouflage zelfstandig op de goede manier kunt aanbrengen. Lees meer over camouflagetherapie op onze pagina hierover.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 30 van 33Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden