Wijnvlek

Heeft u een wijnvlek? Voor een persoonlijk advies mag u ons altijd bellen of mailen.

Een wijnvlek is een goedaardige, aangeboren vaatafwijking die eruit ziet als een rode tot paarse vlek in de huid. Bij een wijnvlek zijn de bloedvaten op één plek in de huid sterk uitgezet. Ook zijn er meer bloedvaten aanwezig dan normaal. De vlekken komen verreweg het vaakst voor in het gelaat, maar worden ook vaak gezien op bovenste deel van de romp.
De oorzaak van een wijnvlek is niet bekend. In ieder geval zijn de vlekken niet erfelijk, maar het is nooit aangetoond waardoor de vlekken dan wel ontstaan.
Wijnvlekken zijn meestal aangeboren en groeien evenredig mee. De vlekken kunnen in de loop van de tijd wat veranderen. Soms worden ze lichter van kleur, maar meestal worden ze donkerder en dikker. Ook kunnen er bultjes in de wijnvlek ontstaan. Uit zichzelf verdwijnen zullen de vlekken niet. Op deze pagina leggen we uit hoe wij een wijnvlek kunnen behandelen.

Behandeling wijnvlek

Bij Huid & Zorg beschikken wij over een Pulsed Dye Laser. Deze vaatlaser is gebleken de meest effectieve laser voor de behandeling van wijnvlekken te zijn. De bloedvaten absorberen de energie van de laserstraal. Deze energie verhit de bloedvaten, waardoor ze uit elkaar klappen of verschrompelen. Na de behandeling worden de behandelde bloedvaten opgeruimd door het lichaam. Met de laser kan heel gericht op de wijnvlek gewerkt worden, waardoor de gezonde huid rondom de wijnvlek ongeschonden blijft. Er zijn meerdere behandelingen nodig en de wijnvlek zal na iedere behandeling lichter worden, totdat hij niet meer zichtbaar is. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de grootte en de diepte van de vaten in de wijnvlek. Er zullen meer behandelingen nodig zijn dan bij andere vaataandoeningen.
Camouflagetherapie kan naast de laserbehandelingen ook toegepast worden bij wijnvlekken. Camouflage is geschikt voor mensen die geen laserbehandeling willen of mogen ondergaan, maar kan ook tijdens de laserbehandeling ingezet worden, om de wijnvlek tussen de behandelingen in te verbergen. Tijdens een camouflage-consult zoeken de huidtherapeuten van Huid & Zorg de perfecte kleur om de wijnvlek zorgvuldig te camoufleren en zal u worden aangeleerd de camouflage thuis aan te brengen. Zo kunt u de wijnvlek zelf goed verbergen, wanneer u dat wenst. De medische make-up die wij hiervoor gebruiken is waterproof, veegvast, volledig dekkend en zal de gehele dag mooi blijven.
Op de volgende pagina’s leest u meer over de laserbehandelingen bij een wijnvlek of camouflagetherapie.

Terug naar overzichtVorigeHuidprobleem 31 van 33Volgende

Stel hier uw vraag of maak direct een afspraak

Voorafgaand aan een behandeling wordt een vrijblijvend intakegesprek gehouden